Сега четете
Първата ни актриса от ромски произход дискутира с ученици толерантността

Първата ни актриса от ромски произход дискутира с ученици толерантността

С гостуването на Наталия Цекова,  първата дипломирана актриса от ромски произход,  учениците от Столичната професионална гимназия ,, Княгиня Евдокия“ финализираха  днес работата си по  проект ,,Знания за правата на човека“.

Наталия  Цекова е завършила специалност “актьорско майсторство“ за драматичен театър в класа на проф. Здравко Митков, а след това и  магистратура “Публична реч“ в НАТФИЗ. Има няколко моноспектакъла в тандем със Здрава Каменова, последният е “Вкусът на живота“. Снима се активно в кино- и телевизионни продукции, сред тях са сериалът “Откраднат живот“, филмът “Големият френски обир“ и късометражната продукция “Майка“.

Близо две години учениците от 9 и 10 клас под ръководството на учителката по история и философия Светла Рачева, и ресурсният учител Мая Гешева, са дискутирали теми за правата на човека, дискриминацията, преодоляването на стереотипи и предразсъдъци. Проектът е стартирал през  ноември 2021г. и е дело на сдружение,, Знание“ гр. Ловеч“ и Националната асоциация на ресурсните учители в България.

В поредица от уроци младите хора са дебатирали  правото на всеки за закрила от насилие и тормоз, правото на образование, сигурната училищна среда, равенството между половете, бедността и социалното изключване.

Като завършващ етап на проекта учениците от гимназията сами избраха да поканят  Наталия Цекова, защото от телевизионните й  интервюта са я припознали като олицетворение на непримиримост към дискриминацията и общественото лицемерие.

И срещата с нея наистина ги вдъхнови.

„Преследвайте мечтите си, бъдете себе си, упорствайте, четете много книги“ – приятелски ги посъветва чаровната  Наталия.

„ Не е лесно, но си струва всяко усилие да осъществиш мечтата си  – сподели им опита си тя.

Вижте и

Баща й я насърчавал да стане  медицинска сестра, но тя мечтаела да стане актриса.

„Аз съм актриса с  кауза. избрах да лекувам с изкуство.  Театърът има способност да лекува душата. Бих се радвала, ако успявам да съм посланик на толерантността. Винаги съм заявявала своя етнос и основното, с което се занимавам са техните проблеми. Когато видя как децата  променят нагласите си към живота и искат да се развиват чрез образование, съм най-щастлива.“

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре