Сега четете
Институтът за исторически изследвания при БАН отбелязва 75 години

Институтът за исторически изследвания при БАН отбелязва 75 години

Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките (БАН) отбелязва 75 години от своето създаване с конференция на тема „Историческата наука в съвременния свят“. Това информират от БАН на своята интернет страница.

Форумът ще се състои днес, от 10:00 ч., в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН. Тържественото събитие ще бъде открито от директора на Института проф. Даниел Вачков. Идеята е да се отбележи приемствеността между различните поколения историци и да се разкрие визията на младите изследователи за бъдещето на историческата наука, отбелязват организаторите.

Институтът за исторически изследвания води своето начало от Комисията за събиране и издаване на изворите за българска история, която е създадена към Историко-филологичния клон на Българската академия на науките през март 1938 г. След политическите промени в страната в края на Втората световна война и в контекста на реформата в БАН, на 3 май 1947 г. въз основа на Комисията за изворите, се създава Институт за българска история.

От 1972 г. институтът вече е част от създадения Единен център за наука и подготовка на кадри по история на БАН и Софийския университет. След закриването на единните центрове през 1989 г. и политическите промени в страната, той възстановява своя автономен статут в рамките на БАН. След реформа в БАН, през 2010 г. приема настоящото си име Институт за исторически изследвания.

Вижте и

В наши дни в Института за исторически изследвания се извършват фундаментални и специализирани изследвания в областта на българската и световната история от древността до наши дни. Основни изследователски периоди и теми са средновековната история, историята на българите в Османската история, новата българска история (1878-1944), историята на България след Втората световна война и до наши дни, историята на българския национален въпрос след 1878 г., историята на света и международните отношения в ново и най-ново време, помощните исторически науки и информатиката./

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре