Сега четете
По покана на Людмила Илиева в парламента показаха икони, дело на деца от Неделното училище към храма „Св. Николай“

По покана на Людмила Илиева в парламента показаха икони, дело на деца от Неделното училище към храма „Св. Николай“

Повече хора да видят уникалната колекция и да научат за великотърновския храм, нуждаещ се от ремонт, е целта на народния представител

Изложба на икони, изписани от деца, посещавали неделното училище във великотърновския храм „Свети Николай“ бе подредена в парламента, по инициатива на народния представител от региона Людмила Илиева. Повече от 200 творби съдържа колекцията, а около 20 са представените в Народното събрание икони.

На откриването на вълнуващата експозиция, в парламента присъстваха Великотърновският митрополит Григорий, с чиято благословия се проведе събитието, свещеноикономът на храма Отец Славчо и съпругата му, както и някои от вече порасналите автори на показаните произведения.

„Това е единствената такава колекция у нас, всички икони са изключителни. Възхитително е, че са сътворени от детски ръце!“, коментира великотърновският народен представител и зам.-председател на парламентарната група на „Демократична България“ Людмила Илиева.

Повече хора трябва да имат възможност да видят тази уникална сбирка, както и да научат за храма, строен от майстор Кольо Фичето, убедена е тя.

По думите на Людмила Илиева, освен значението си на духовно средище, църквата има и историческа роля в нашето минало: „Членовете на Учредителното събрание, приело Търновската конституция, са се събирали в сградата на „Свети Николай“ за обсъждания, там са водени дебатите, преди самото гласуване“.

На колегите си в парламента Людмила Илиева разказа още, че неделното училище е започнало да функционира почти веднага след построяването на храма през 1836 г. Дейността му е била прекъсната и отново възстановена през 1995 г., със занятия по вероучение и иконопис.

По думите на Илиева, днес неделното училище вече се посещава и от децата на първите му възпитаници, от преди двайсетина години. Настоящият ментор на малките талантливи иконописци е преподавателят в Катедра „Църковни изкуства“ към Православния богословски факултет на Великотърновския университет проф. д-р Миглена Прашкова.

Възстановяването на увредената сграда на храма, е кауза за Людмила Илиева. Във времето, когато беше областен управител на Великотърновска област, тя бе ангажирана с това да съдейства за намиране на нужните средства.

Близо 4 млн. лв. са необходими за основен ремонт на сградата, покрива, камбанарията, църковното училище. Преди месеци, в качеството си на областен управител Илиева лично придвижи документацията за ремонта и искането за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване след бедствия и аварии. „За съжаление, отговор и досега няма“, информира настоящият народен представител.

Вижте и

След откриването на изложбата в Народното събрание, Людмила Илиева пое ангажимент да разговаря с колегите си от всички парламентарни групи. Желанието й е да привлече още съмишленици и поддръжници на светинята, паметник на културата от местно значение:

„При гласуване на бюджета, разбира се – ако има правителство, да могат да се отпуснат целеви средства и тази църква, която е изключително важна за нашата история – и политическа, и духовна, да бъде укрепена, да върне блясъка си. Това е моята цел“, категорична е Людмила Илиева.

Мирослав Дечев

Снимки: Пресцентър

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре