Сега четете
Христо Проданов: БСП ще гласува против правителството

Христо Проданов: БСП ще гласува против правителството

Може да се състави правителство с втория мандат, смята депутатът от левицата

„Позицията на БСП остава непроменена – ние ще бъдем в зала и ще гласуваме против това правителство.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Христо Проданов в предаването „Преди всички“ на БНР.

Той определи отхвърлянето на предложението за удължаване на бюджета  в бюджетна комисия от депутати ГЕРБ и „Възраждане“ като изключително неприятно за държавата. „Това означава замразяване на доходите на нивата от януари тази година. Тук става въпрос и за мерките в помощ за бизнеса, които има опасност да спрат да действат“, обясни той.

„Няма значение дали ще има избори или не, наша принципна позиция е, че минималната работна заплата трябва да е 850 лв. При тези цени, няма как човек да живее с минималната заплата от миналата година, а тя касае около 600 хиляди български граждани. Смятаме и за безотговорно поведението на служебното правителство да не си мръдне пръста за нов бюджет“, добави Проданов.

Социалистът посочи, че за БСП е важно да има правителство, но не какво да е. „Правителство, което се управлява от Банкя и опаковано в по-лъскава опаковка, за да продаде на българското общество илюзията за промяна, за нас не е решение на въпроса“, категоричен бе той.

Проданов каза още, че правителство, управлявано от Банкя, е вредно за България и в тази ситуация е по-добре да има нови избори, но има и други възможности, така че да има по-широко политическо представителство и контрол.

Според депутата от левицата нищо политическо не се е променило в отношенията с „Продължаваме промяната“.  „Изборният кодекс не е политика, а норма, която определя правилата, по които българските граждани изразяват на избори своето политическо представителство. Другото, което се приема в парламента като законодателство, минимална работна заплата, позицията за оръжията за Украйна – това е важно. Изборният кодекс не може да е спънка“, подчерта Христо Проданов.

Вижте и

Той припомни, че позицията на БСП по тези теми е била същата и в предишния парламент и тогава „Продължаваме промяната“ са послушали левицата за оръжията за Украйна, а по изборните промени са нямали такава истерична реакция.

„След като ГЕРБ и ДПС не могат да изберат правителство с първия мандат, очевидно е, че има партии, които могат с втория мандат. Това е въпрос на политика и въпрос на разговори“, смята Проданов и посочи, че стабилността на едно правителство не бива да се определя от аритметичното мнозинство в Народното събрание, а от политики.

„За нас водещо е това, което се предлага като политики. Ако това, което те предлагат ни харесва, бихме го подкрепили. Това не е пазарлък, а принципни позиции на БСП от много време. Когато стане ясно дали „Продължаваме промяната“ ще предложи правителство или не и според политиките, които ще заявят, тогава ще вземем нашето решение“, каза още по темата Христо Проданов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре