Сега четете
Учиш в България, вземаш немска диплома: Над 5000 студенти ще получат двойна тапия

Учиш в България, вземаш немска диплома: Над 5000 студенти ще получат двойна тапия

Близо 5200 студенти се обучават в съвместни програми с чуждестранно висше училище през пролетта на 2022 г. Това показват данни на Институт „Отворено общество“, който подготвя рейтинга на университетите в България.

Данните за броя и вида на съвместните програми с чуждестранни вузове бяха събрани за първи път за целите на рейтинговата система през юни 2021 г. – тогава диплома от чуждестранен вуз можеше да се получи в 75 съвместни програми в 24 направления, предлагани в 24 български висши училища. Тази година направленията и университетите остават 24, но програмите вече са 104. А самите студенти, които ще получат двойна диплома се увеличават от 4900 на 5200.

Съвместните програми имат няколко форми на свързаност между наши и чужди университети – договори за съвместна учебна дейност, предвиждащи издаване на двойни дипломи и/или съвместни дипломи, договори за образователен франчайз с чуждестранни вузове и акредитации от чуждестранни акредитационни агенции за отделни професионални направления в български вузове или чуждестранна акредитация за българския университет.

Най-старата действаща съвместна програма е създадена през 1990 г. между Техническия университет-София и Технологичния Институт Карлсруе-Германия, с обучение на немски език по специалност „Общо машиностроене“ за бакалаври и магистри. Интересен факт е, че в ТУ-София са и две от най-новите съвместни програми, открити през 2022 г. заедно със 7 европейски университета – със специалности телекомуникации и машинно инженерство, отбелязват от „Отворено общество“. Нов български университет също има нова съвместна програма от 2022 г. – с Университета на Йорк, Великобритания (специалност английски език и професионална комуникация).

Вижте и

Най-голям брой съвместни програми имат Софийският университет и ТУ-София – по десет, следвани от Висшето училище по мениджмънт във Варна – осем, НБУ – шест, Аграрния университет в Пловдив – пет и Югозападния университет – пет. Най-голям дял студенти се обучават в съвместни програми в Американския университет, където студентите при завършването си получават две дипломи (българска и американска). Седем висши училища предлагат обучение на докторанти в съвместни програми.

В повече от половината съвместни програми преподаването е на английски език, но има и редица програми на български, руски, немски, френски.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре