Сега четете
Служители на МВнР излязоха на протест за достойно заплащане в центъра на София

Служители на МВнР излязоха на протест за достойно заплащане в центъра на София

Служители на Министерството на външните работи (МВнР) излязоха на протест на площад „Независимост“ с искания за достойно заплащане в системата на ведомството и за достойно бъдеще на българската дипломатическа служба.

 

Това е протест в подкрепа на думите, които служебният министър-председател Гълъб Донев каза от трибуната на Народното събрание в петък, каза за БТА зам.-председателят на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба (ПОДСДС) Людмил Илиев.

 

Миналият петък, по време на редовния парламентарен контрол премиерът Донев заяви, че през декември ще бъде решен проблемът със заплащането на служителите в МВнР.

 

Всъщност, ние искаме още веднъж да напомним за себе си, за нашия проблем и се надяваме тези думи да не останат просто думи, каза още Илиев.

 

Относно исканото увеличение от синдиката той обясни: „Ние искаме 100% увеличение, но това 100% увеличение се отнася за най-ниските заплати, които при нас са от порядъка на 800 – 1000 лв. Смятаме, че е напълно основателно спрямо изискванията, които има за служителите“.

 

По думите му увеличението от 100% не се отнася към най-високите заплати, т.е. искаме диференциран подход, добави Илиев.

 

Според него такова увеличение е възможно, „най-малкото поради факта, който стана известен за всички, че ние сме ведомство, част от системата за национална сигурност. Имаме заплати около два пъти по-ниски от сходните на нас ведомства – т.е. МВР, Министерството на отбраната и службите“, коментира той.

 

Вижте и

Илиев отбеляза, че увеличението вероятно не е възможно да стане наведнъж затова от ведомството искат гаранции, ако сега се постигне увеличението от 30%, в близката година или две да има последващи увеличения.

 

По-рано този месец от ПОДСДС заявиха, че стачните действия в МВнР ще продължат до намирането на решения по поставените искания, като предстои включването в ефективната стачка на служители от задграничните представителства на министерството.

 

Служители на МВнР започнаха стачни действия във ведомството на 2 декември с искане за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства при дългосрочно и краткосрочно командироване и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване.

 

Преди това, на 30 ноември, имаше едночасов протест с искане за достойно заплащане в системата. Тогава протестиращите хвърлиха жълти стотинки като израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре