Сега четете
Румен Радев: Мисля, че ГЕРБ заложи повече на амнезията на българските граждани след 12 години управление и явно това няма да бъде печелившият ход

Румен Радев: Мисля, че ГЕРБ заложи повече на амнезията на българските граждани след 12 години управление и явно това няма да бъде печелившият ход

Когато погледнем към правителството на г-н Габровски като състав, то има много добри експерти, като програма има важни приоритети, но липсва политическата физиономия. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в срещата на върха ЕС-АСЕАН.

Това правителство се явява посредник между ГЕРБ и българските граждани. Мисля, че хората не искат да видят посредници, а ясна политическа отговорност, защото тя върви заедно с претенцията за власт. Мисля, че ГЕРБ заложи повече на амнезията на българските граждани след 12 години управление и явно това няма да бъде печелившият ход, посочи той.

Не се меся в състава на чужди правителства, нито дължа някакви обяснения по тях, заяви президентът в отговор на въпрос, свързан с коментарите, че отхвърленото днес от Народното събрание правителство е било съставено от него, Бойко Борисов и Делян Пеевски. Ако това е логиката, не е лошо човек първо да се замисли за думите, които произнася. По тази логика има министър от правителството на г-н Петков, който е в правителството на г-н Габровски. Това означава ли, че това е правителство „Борисов-Петков-Пеевски“, попита държавният глава.

Не приемам това, което се насажда непрекъснато от политици към българските граждани – че, виждате ли, има еднолично президентско управление, еднолична власт. Тези политици, особено народни представители, които са се клели в Конституцията, нека се ръководят от нея и не я нарушават. Няма еднолична президентска власт, има неспособност на политическите партии да сформират правителство. Това са две коренно различни неща. Конституцията много ясно казва, че когато партиите не могат да сформират правителство, президентът е длъжен с указ да назначи служебно правителство – това е конституционно уреден инструмент и всеки, който говори противното, застава срещу Конституцията и руши доверието на гражданите в нея и в собствената си политическа партия, заяви Радев.

Попитан кога ще връчи следващия мандат, той отбеляза, че е важно Народното събрание да приеме важните закони, включително онези, свързани с мандатите в институциите. Много е важно да има ясен календар на българския парламент, добави той.

Машинното гласуване преодоля един от големите недостатъци на нашия изборен процес – недействителните бюлетини. Спомогна значително да се намали контролираният вот, отбеляза президентът по повод ветото над промените в изборния закон. Затова не мога да приема, че с този закон се променя характеристиката на машинното гласуване, допълни той. По думите на президента в сегашния вид законът допуска разкриване на тайната на вота. Той отбеляза, че законът „задрасква“ от правния мир дистанционното електронно гласуване.

Вижте и

По повод срещата в Брюксел държавният глава поясни, че за първи път от 45 години тя е на равнище държавни и правителствени ръководители. Сходството във визиите между ЕС и АСЕАН по важни и глобални теми дава възможност да продължим сътрудничеството отвъд търговско-икономическите отношения – сигурност, борба с климатичните промени, посочи Радев. България поддържа традиционни приятелски отношения с много от тези страни. Надявам се, че днешната среща ще даде възможност за задълбочаване на диалога, добави той.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре