„Продължаваме Промяната“ е изразила готовност да състави правителство с „Демократична България“

„Продължаваме Промяната“ изпрати писмо да всички парламентарно представени партии, с което изразява готовност заедно с „Демократична България“ да състави правителство с втория мандат с ясни приоритети и гаранции. Това съобщиха от пресцентъра на политическата сила.

От коалицията канят парламентарно представените сили утре на председателски съвет, за да обсъдят графика за приоритетно разглеждане на законопроекти, свързани с намаляване на неравенството, подобряване на условията за бизнес, увеличаване на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния процес, както и Шенген и еврозоната, както и да застанат зад призива към президента Румен Радев да осигури достатъчно парламентарно време преди връчване на втория мандат.

С втория мандат “Продължаваме Промяната”, с подкрепата на “Демократична България”, сме готови да предложим правителство на малцинството с ясни приоритети и гаранции, които да покажат дали парламентарно представените партии са готови да работят и да решават проблемите на хората или преследват други цели, посочват от коалицията.

Приоритетите, които поставяме като най-важни и спешни, са насочени към постигането на следните национални цели:

да намалим неравенството в България, като продължим социалната ни политика към най-нуждаещите се;

да подпомогнем бизнеса не само чрез запазване на ниските данъци, но и чрез дълго чаканото намаляване на административната тежест и корупционния риск;

да повишим доверието в демокрацията, в правовия ред и изборния процес в България;

да влезем в Шенген през 2023 година, без вътрешноевропейски ограничения и в Еврозоната от 1 януари 2024.

За съжаление, в този парламент доверието между политическите партии е рекордно ниско, отбелязват от „Продължаваме Промяната“. Последните 2 месеца са показателни за липсата на това доверие и за липсата на стабилно парламентарно мнозинство с ясни принципи и приоритети. В тези условия и без да нарушаваме обещанието, което дадохме на избиратели си, да не влизаме в задкулисни уговорки, осъзнаваме, че правителство на малцинството трудно би могло да съществува и да работи успешно.

Според политическата сила единственият начин да се преодолее тази политическа безизходица е чрез конкретни действия в самия парламент пред очите на българските граждани. От председателя на парламента Вежди Рашидов (ПГ ГЕРБ-СДС) зависи цялата законодателна програма и приоритетите на работа на 48-ото Народно Събрание, но роля имат и председателите на постоянните парламентарни комисии и депутатите в зала.

Вижте и

„Продължаваме Промяната“ призовават, ако политическите партии искат да докажат с дела наличието на политическа воля да работят за посочените национални задачи, нека председателите на комисии и депутатите в зала да работят за разглеждане на вече внесените истински важни законопроекти за намаляване на неравенството, подобряване на условията за бизнес, увеличаване на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния процес, Шенген през 2023 и влизане в Еврозоната през 2024 г.

Ако сте готови да работим заедно по важните приоритети за България, първите реални стъпки за потвърждаване на тази воля и доказването ѝ на практика би било насрочването в комисии и гласуването в зала на Закона за КПКОНПИ, отхвърлянето на промените в Изборния кодекс, приемане на предложенията ни за промени в законите за службите и бюджет, посочват от „Продължаваме Промяната“.

Каним Ви утре на председателски съвет да обсъдим графика за приоритетно разглеждане на гореописаните законопроекти и да застанете зад призива към президента да осигури достатъчно парламентарно време преди връчване на втория мандат, за да могат политическите групи в 48-я парламент да покажат чрез делата си в зала дали са готови да работят за редовно правителство, или искат да тласнат страната към нови избори, се посочва още в текста.

По-рано днес съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев каза пред журналисти, че  продължават разговорите с „Демократична България“, ако представят кабинет, той ще бъде кабинет на малцинството. Той изрази надежда да има достатъчно време, за да може парламентът да внесе тези девет гаранции, които са необходими, за да може един кабинет на малцинството да си свърши работата при липса на парламентарна подкрепа, и те да минат през комисии и през пленарната зала.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре