Сега четете
ЕС призова РСМ да осъди проявите на омраза срещу българите

ЕС призова РСМ да осъди проявите на омраза срещу българите

България представи пред Съвет „Общи въпроси“ на ЕС декларация за необходимостта от ефективно преследване и осъждане на престъпленията от омраза от властите в Северна Македония. Съветът „Общи въпроси“ е приел заключенията на българската страна.

Темата е част от върховенството на закона и основните свободи, които са ключов критерий за напредък в процеса на присъединяване към Европейския съюз, се подчертава в декларацията.

Българският заместник-министър на външните работи Велислава Петрова изрази сериозно безпокойство от засилващия се брой атаки, мотивирани от омраза и насочени срещу граждани на Северна Македония с българско самосъзнание, в чиято връзка бе представена и въпросната декларация.

Съвет „Общи въпроси“ е приел заключенията от българска страна по политиката на разширяване на ЕС, част от които е и внесената декларация. Много от ключовите инициативи в тази работна програма отразяват също и резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа. Съветът одобри Съвместна декларация на Съвета, ЕК и ЕП по законодателните приоритети на ЕС за 2023-2024 г. Предстои лидерите на трите европейски институции да подпишат Съвместната декларация на 15.12.2022 г.

Вижте и

Ходът идва, след като два български културни центъра в Северна Македония бяха нападнати само дни след като Северна Македония и България се споразумяха да работят за потушаване на напрежението.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре