Сега четете
Европол арестува на Канарите човек, изпрал пари по делото Магнитски

Европол арестува на Канарите човек, изпрал пари по делото Магнитски

Европол арестува на  Канарските острови лице, за което се предполага, че е изпрало милиони от парите  от т.нар. дело „Магнитски“.

Името на делото произлиза от руския данъчен адвокат Сергей Магнитски, който почина в руски затвор през 2009 г., след като разкри огромни данъчни измами, извършени от руски данъчни служители. Беше установено, че 219 млн. евро са били откраднати чрез измама и изнесени от Русия. Именно за пране на част от тези пари става дума в сегашния арест.

Смята се, че арестуваният е част група за пране на пари, кояо е прехвърлила милиони евро през банкови сметки в Европа, преди да изпрати средствата в Испания за закупуване на недвижими имоти. По този случай, досега в цяла Испания са конфискувани 75 имота на обща стойност 25 млн. евро.

Испанските следователи са успели да разкрият как част от тези мръсни пари се озоваха в испански недвижими имоти. Били са идентифицирани група лица – всички руски граждани с малко или никакви връзки с Испания, заедно с редица фиктивни компании без реална икономическа дейност.

Мръсните пари или са били изпращани към банковите сметки на тези руски граждани, за които се предполага, че пребивават в Испания, за да купуват имоти, или са изпращани на испански агенции за недвижими имоти със силни връзки с руската общност, които биха купували имоти от името на предполагаеми клиенти.

Европейският център за финансови и икономически престъпления на Европол предостави специализирана подкрепа за разследването. Един от нейните специалисти беше изпратен в Тенерифе, за да осигури подкрепа на място на испанските следователи по време на деня на действието.

Вижте и

Евроюст предостави значителна подкрепа чрез управление на европейски заповеди за разследване и искания за информация, изпратени до 12 различни юрисдикции.

Разследването в Испания е извършено от испанската национална полиция (Policía Nacional) под координацията на Специалната прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност и Националния висш съд.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре