Сега четете
Диана Ковачева има отрицателно становище за новия ВиК закон

Диана Ковачева има отрицателно становище за новия ВиК закон

Отрицателно становище за публикувания за обществено обсъждане нов проект на Закон за водоснабдяването и канализацията е изпратила омбудсманът Диана Ковачева до регионалния министър Иван Шишков, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана на Република България. Според националния защитник проектът не защитава правата и интересите на потребителите на ВиК услуги и затова е необходимо да бъде съществено преразгледан.

Ковачева е категорична, че в проекта отново се затвърждава доминиращото държавно управление във ВиК сектора и че от него не става ясно по какъв начин цената на водата ще бъде обвързана с изпълнение на показателите за качество. Тя поставя фокус и върху контрола на изпълнение на показателите за качеството на водата, който се предвижда да бъде осъществяван от МРРБ, като отбелязва, че не е ясно защо тези показатели са сведени до три – общи загуби на вода във водоснабдителните системи и срокове за тяхното намаляване; експлоатационни показатели за ефективност; финансови показатели за ефективност. Ковачева е и против отпадането на важни показатели за качество като качеството на питейната вода; нивото на покритие на ВиК услугите; непрекъснатостта на водоснабдяването; аварии на водоснабдителната система и аварии на канализационната система. Тя посочва още, че в проекта не са предвидени помощи. Омбудсманът обръща внимание и на това, че контролът по изпълнение на бизнес програмите от ВиК операторите е предвиден да се осъществява от самите тях, няма предвиден независим орган за това.

БТА припомня, че преди седмица кметове и представители на общини, в които има общински ВиК дружества, възразиха срещу задължителното законово окрупняване на сектора и присъединяването им към държавните ВиК оператори, както се предвижда в проекта на Закона за водоснабдяването и канализацията.

Проектът на Закон за водоснабдяването и канализацията бе публикуван на 30 ноември. С новия нормативен акт се цели създаването на единна уредба, която да обхване и подобри цялостната нормативна база, регламентираща дейностите в отрасъла. Той е прецизиран в съответствие с изискванията на Националния план за възстановяване и устойчивост и цели преодоляването на установените слабости чрез създаването на единна, актуална, последователна и съответстваща на съвременните реалности и предизвикателства законова уредба, съобщиха ден по-късно от пресцентъра на МРРБ.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре