Сега четете
Служители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) „Стига вече работещо бедни“

Служители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) „Стига вече работещо бедни“

Стотина служители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) от страната се включиха днес в организирания от Синдикат „Пътно дело“ към Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) протест в района на тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“. Заради демонстрацията малко след 14:00 ч. движението и по двете платна бе затворено за около половин час. Работниците настояват за увеличение на заплатите с 30%, заплащане на извънредния труд в почивни и празнични дни, подобряване на условията на труд, включване на застраховка „трудова злополука“ и др.

Протестът бе съпроводен от полиция, която да гарантира спокойното протичане на демонстрацията. Протестиращите издигнаха плакати с надписи „Инфлацията изяде заплатата“, „Стига вече работещо бедни“ и др. На протеста присъства и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, който потвърди искането на синдиката за нов бюджет за 2023 г.

Заплатите на хората са под 600 лева – крайна брутна заплата“,  а средното възнагражкоментира пред БНР Малина Кованджиева, председател на синдикат „Пътно дело“ към КНСБ.

Средната заплата в областните пътни управления е 1000-1100, максимална, уточни Кованджиева и я нарече унизителна.

Хората взимат под 600 лева – крайна брутна заплата, заяви Малина Кованджиева, председател на Синдикат „Пътно дело“ към КНСБ. По думите й средната заплата в областните пътни управления е 1000-1100, максимална, което е под средния размер за страната, и я нарече унизителна. Липсват и добри социални придобивки. Кованджиева настоява и за застраховка „трудова злополука“ за служителите.По думите на зам.-председател на Синдикат „Пътно дело“ Димитър Коцев заплатите не са увеличавани за последните 23 месеца. Той каза, че служителите в АПИ са с ненормиран работен ден. Нашата работа е техническа – от превантивни ремонти на републиканската пътна мрежа, подмяна на пътни знаци, дейности при катастрофи, посочи Коцев. Той не е съгласен с упреците, че при проблем с поддръжката на пътищата се обвинява АПИ. Според него през годините никой от ръководството не е обяснил естеството на работата.

Поддържащи фирми има, които сключват договори за извършване на ремонтите, ние сме контролен орган, който следи за действащите ремонти, съгласувани преди това, посочи Коцев.

Вижте и

Демонстрантите очакват и среща с Венцислав Ангелов, новият председател на Управителния съвет АПИ. Протестиращите ще се подпишат и декларация със своите искания, която ще му връчат.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре