Сега четете
12 декември: Почитаме Свети Спиридон – закрилник на занаятчиите

12 декември: Почитаме Свети Спиридон – закрилник на занаятчиите

Православната църква почита днес паметта на Свети Спиридон – епископ Тримитунтски, Чудотворец.

 

Роден на остров Кипър и живял през ІV век, Спиридон хранел бедни и сираци, лекувал болни, приемал радушно странници.

 

По време на царуването на император Константин е бил епископ в град Тримитунт, на остров Кипър.

 

Просветен от Светия Дух, Спиридон узнавал тайните помисли и прегрешения на хората. Тази прозорливост му помагала да поучава чрез чувства на любов и милосърдие към ближните.

 

Прославил се чрез много чудеса, които били знак на проявената към него Божия милост.

 

През 325 г. участвал в Първия вселенски събор, където изобличил ереста на арианите и нагледно доказал единството на Светата Троица.

 

Спиридон взел в ръце една тухла и я стиснал, и от нея мигновено излязъл огън, потекла вода, а глината останала в ръцете на Чудотвореца.

 

Живял до около 350 г. Погребали го в Тримитунт. На гроба му, към който вярващите пристъпвали с благоговение, се извършвали много чудеса.

 

Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на VІІ век, а към времето на турското завоевание на Цариград те били пренесени в Керкира, на остров Корфу.

 

В България свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите. Народът разказва, че св. Спиридон бил кундурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му.

 

Празнуват също и други занаятчии – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Почит му оказват керемидарите и тухларите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

Вижте и

 

Култът на този светец е най-разпространен в Южна и Югоизточна България. Той особено е популярен сред християнското население на Родопите и в района на Благоевград.

 

Народът вярва, че св. Спиридон е лечителят на рани, порязване, обриви и пъпки (струпки), екземи и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета. Те се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома.

 

Според легендата каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на първия ден съответства януари, на втория – февруари и т.н.

 

Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември.

 

Днес имен ден празнуват Спиридон (от лат. „спиритис донум“ – духоден дар) Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре