Сега четете
Софийската филхармония гостува днес в голямата зала на Берлинската филхармония

Софийската филхармония гостува днес в голямата зала на Берлинската филхармония

За първи път в своята история Софийската филхармония гостува в голямата зала на Берлинската филхармония. Събитието е по инициатива на Българския културен институт (БКИ) в Берлин и е посветено на неговата 60-годишнина.

На концерта тази вечер ще присъства и министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Програмата включва Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров и Симфония №4 „Италианска“ от Феликс Менделсон-Бартолди. Солист ще бъде виртуозният български пианист Людмил Ангелов, а на диригентския пулт ще застане маестро Найден Тодоров.

„Гастролът на Софийската филхармония на сцената на Берлинската филхармония е едно от най-знаковите събития в областта на българско-германските културни връзки през последните години“, коментира Борислав Петранов, директор на БКИ в Берлин.

 

„За нас е огромна отговорност да представим българската култура в тази емблематична зала. Животът на Панчо Владигеров е тясно свързан с Берлин. Той печели два пъти наградата „Менделсон“, докато специализира в Берлинската музикална академия. Там той композира и някои от най-значимите си произведения. С този концерт искаме да покажем тези културни връзки“, казва маестро Найден Тодоров.

Вижте и

 

БКИ в Берлин е основан през 1962 г. като културен център в бившата ГДР с основна задача да разпространява български книги и записи. От 1962 г. насърчава културния обмен между България и Германия и представя актуална картина на нашето изкуство. От 1997 г. съществува като културен институт. През годините Институтът се утвърждава не само като център за разпространение на българската култура, но и участва в организирането на двустранни дипломатически срещи между България и Германия. През 2019 г. камерен оркестър от Софийската филхармония беше специален гост на честването на 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Германия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре