Министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз ще се срещнат днес, за да се опитат да постигнат съгласие за по-нататъшни санкции срещу Русия и Иран

Министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз ще се срещнат днес, за да се опитат да постигнат съгласие за по-нататъшни санкции срещу Русия и Иран и за отпускането на още 2 милиарда евро за оръжейни доставки за Украйна, пише Ройтерс.

Остава неясно обаче дали Унгария ще блокира някои от решенията, като прибегне до това, което дипломати определиха като „дипломация на шантажа“ заради спор около блокирани европейски фондове за Будапеща.

„Има принципно съгласие, но го има и големия слон в стаята“, каза високопоставен европейски дипломат пред журналисти по отношение на възможността Будапеща да използва правото си на вето. „Това е вид дипломация на шантажа, която ние бихме предпочели да не виждаме, но положението е такова, каквото е“, заяви той.

Външните министри ще обсъдят деветия пакет от санкции срещу Русия, според който в списъка на санкционираните от ЕС лица трябва да бъдат включени още почти 200 души и организации.

Също така министрите се очаква да разгледат нови санкции срещу ирански лица и организации заради нарушенията на човешките права при репресиите срещу протестиращи от страна на Техеран и заради доставките на дронове за Русия.

Освен това външните министри на ЕС имат намерение да отпуснат допълнително 2 млрд. евро за фонда, който страните членки използват, за да финансират оръжейни доставки за Киев, но в голяма степен е изчерпан след почти 10 месеца война.

Очаква се министрите да се споразумеят за изпращането на цивилна мисия в Молдова, която може да поиска помощ в областта на киберсигурността, борбата срещу корупцията или укрепването на върховенството на закона.

Вижте и

Планира се европейските първи дипломати да отворят пътя за тригодишна военна мисия в Нигер с участието първоначално на 50-100 военнослужещи, а на по-късен етап – до 300, които да помогнат на страната да подобри логистиката и инфраструктурата си. Смята се, че Нигер, една от най-бедните страни в света, е в риск от пренос на насилие от съседно Мали, където ислямистки бунтовници засилват позициите си след изтеглянето на френските и други европейски сили.

Преди срещата си външните министри от ЕС ще разговарят с колегите си от Източното партньорство – Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна. ЕС се опитва да стабилизира тези страни с оглед на войната на Русия в Украйна.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре