Сега четете
За лютиер и тенекеджия ще се учи в защитени паралелки

За лютиер и тенекеджия ще се учи в защитени паралелки

Нови 9 специалности да влязат в Списъка на защитените от държавата специалности от професии за 2023/24 учебна година, предлага министерството на образованието и науката. Става дума за специалности, които са уникални като съдържание и всяка от тях се преподава в не повече от четири училища в страната. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 9 ученици.

7 от специалностите са от професионално направление „Строителство“ – строително дърводелство, строително тенекеджийство, вътрешни облицовки, покриви, метални конструкции, сухо строителство и строител на релсови пътища и съоръжения към тях. Останалите две са класически инструменти за професия лютиер от професионално направление „Приложни изкуства и занаяти“ и конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия от професионално направление „Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“. С тях за защитените от държавата специалности от професии ще станат общо 60. От списъка се изважда една специалност – дограма и стъклопоставяне, тъй като вече не отговаря на критерия за уникалност по териториален признак.

С 6 нови специалности да се актуализира и Списъкът със специалности с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда за учебната 2023/24 г., предлага още МОН. Две специалности са от професионално направление „Горско стопанство“ – дърводобив и механизация на горското стопанство. Други две са от професионално направление „Строителство“ – основни и довършителни работи и строителство и архитектура, а останалите са програмно осигуряване от професионално направление „Компютърни науки“ и логистика на товари и услуги от професионално направление „Транспортни услуги“. Така специалностите с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда ще станат общо 84. Обучението по тях се извършва в паралелка с най-малко 12 ученици.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре