Сега четете
Българин ще участва в първата в света гребна експедиция от Антарктида през Южния ледовит океан

Българин ще участва в първата в света гребна експедиция от Антарктида през Южния ледовит океан

Стефан Иванов се отправя на първата в света гребна експедиция от Антарктида през Южния океан. При успешно изпълнение на мисията, наречена „Мисията на Шакълтън“, Стефан и екипът му ще постигнат шест рекорда на Гинес.

Експедицията ще започне през януари 2023 г. от Антарктическия полуостров към остров Южна Джорджия, през считаното за най-опасно океанско кътче на планетата в района на нос Хорн. Групата ще проследи пътешествието, извършено от британския изследовател Ърнест Шакълтън и петима членове на неговия екипаж в тяхната ветроходна спасителна лодка – “Джеймс Кеърд”.

„Това плаване се смята от мнозина за най-великото пътешествие с малка лодка, осъществявано някога, което довежда до спасяването на всичките 28 членове на експедицията на Шакълтън“, пише Стефан Иванов.

Лидер на гребната експедиция е исландецът Фиан Пол. Той е изследователят с най-много Гинес рекорди в света, постигнати в рамките на една атлетическа дисциплина (33), включително най-много „Първи в света“ титли сред изследователите (14).

Останалите участници са опитни океански и състезателни гребци, както и мореплаватели – Джейми Дъглас-Хамилтън от Обединеното кралство, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от САЩ.

Иванов уточнява, че по време на плаването през Южния океан екипажът ще се сменя денонощно в групи от по трима на всеки 1,5 часа. По този начин всеки от тях ще бъде на греблата по 12 часа на денонощие.

Вижте и

Гребната експедиция ще може да се проследи на живо във фейсбук страницата Neverest Ocean Row.

През 2020 година Стефан и синът му Максим прекосиха Атлантическия океан с двуместна гребна лодка. Така те станаха първите българи. прекосили Атлантическия океан с лодка. Целта им беше да привлекат вниманието на българите към донорството.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре