Сега четете
Цената на тока може да се повиши след спирането на 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”

Цената на тока може да се повиши след спирането на 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”

От полунощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е спрян за ремонт за отстраняване на технически проблем, който ще продължи чак до 26 декември. Временното спиране на блока няма да доведе до проблеми с тока, но вероятно ще доведе до вдигане на цената му, стана ясно от коментар пред БНР на Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Не се очаква спирането да доведе до проблеми с електрозахранването, тъй като страната ни има достатъчно мощности“, увери пред БНР Ангелин Цачев.

Към този момент износът към страните в региона е над 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, а блокът в АЕЦ „Козлодуй“ реално произвежда 24 хиляди мегаватчаса на денонощие. Отделно, другата седмица ще влезе в експлоатация и 7-и блок в ТЕЦ „Марица изток 2“, обясни Цачев. „Имаме и достатъчно резерв във водните централи, които да осигурят необходимите оперативни резерви в системата“, допълни той.

Вижте и

„Със сигурност енергия за пазара ще има. Отделен е въпросът каква ще бъде цената на тази енергия, тъй като отпадането на хиляда мегавата от производството в целия регион ще причини един допълнителен недостиг в и без това дефицитния регион на Югоизточна Европа, което вероятно ще доведе до по-високи цени“, допусна шефът на ЕСО.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре