Сега четете
Отново напрежение между сърби и албанци в Косово

Отново напрежение между сърби и албанци в Косово

На няколко места в северната част на Косово и Метохия сърбите издигнаха барикади в знак на протест срещу ареста на бившия член на косовската полиция Деян Пантич. В северната част на Косовска Митровица и Звечан пък завиха сирени.

По-малък брой членове на косовската полиция са разположени в Бошнячка махала и в селището Три солитера. Автомобили на европейската мисия патрулират в града. Косовската полиция арестува сутринта в Ярине бившия полицай Деян Пантич, който се връщаше от Рашка със съпругата си. Той е задържан по подозрение за участие в нападение с огнестрелно оръжие срещу полицаи.

От полицията не уточняват кога и къде точно е станал инцидентът. Косовската полиция съобщи, че в четвъртък е арестувала друг гражданин от сръбска националност за нападение над полицаи.

Силите на специалната мисия на Европейския съюз в Косово (EULEX) и ръководените от НАТО международни сили (KFOR) пристигнаха на барикадите, издигнати от сърбите на магистралата в северната част на провинцията, близо до град Лепосавич, съобщават в същото време. Според публикацията протестиращите се опитват да предотвратят трансфера в Прищина на Пантич, който е арестуван сутринта на 10 декември. Той е етнически сърбин, който заедно с няколко свои колеги е отказал да продължи да служи в косовската полиция преди няколко дни и напусна поста си в Косовска Митровица, разказват изданията.

КПП „Ярине“ е затворен.

Според сръбския Kurir,  на входа от Лепосавич са се събрали голям брой сърби, които не са съгласни с ареста на Пантич. В северната част на региона интернет и мобилните комуникации изчезнаха, а в Косовска Митровица и Звечан завиха сирени. Барикади се издигат и в селата Сочанице и Лешко, отбелязва вестникът.

Вижте и

В Прищина Централната избирателна комисия проведе снощи извънредно заседание по повод изборите в четири общини в северната част на Република Косово, които са планирани за 18 и 25 декември.

След среща с политическите партии президентът на Косово Вьоса Османи отложи вота за април.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре