Сега четете
97,2% от българите дишат опасен въздух

97,2% от българите дишат опасен въздух

Замърсяването на въздуха в България е едно от най-високите в Европа. Лошото му качество е целогодишен проблем с опасни пикове през есента и зимата. Измерванията показват, че гражданите в страната дишат въздух, който Световната здравна организация (СЗО) определя като вреден за здравето: 97,2% от българите са изложени на наднормени средногодишни нива на фини прахови частици (ФПЧ) и на високи пикови концентрации на азотен диоксид (NO₂) и серен диоксид (SO₂). Данните бяха представени на кръгла маса „Чист въздух за здраве“ под патронажа на Комисията по здравеопазването към 48-то Народно събрание. Форумът е по инициатива на Сдружение „Въздух за здраве“ и лекарската мрежа към него.

Според изследване на Института за здравни ефекти в Бостън, САЩ, през 2019 г замърсяването на въздуха е седмият най-значим рисков фактор за преждевременна смърт в България. Статистика на СЗО показва, че България е с третата най-висока смъртност в света (на 100 000 души) вследствие на замърсяването на въздуха. Организацията оценява, че замърсяването на въздуха стопява сума, която се равнява на близо 30% от БВП на страната, поради намалената производителност и разходите за лечение.

На събитието бе представено и проучване сред пациенти за степента на информираност за последиците от мръсния въздух.

Изследването е направено от лекарите от сдружението в 9 града в страната. Според данните повече от половината анкетирани (52.4) заявяват, че не са добре запознати с последиците от влошеното качество на въздуха, а други 55% се определят като силно засегнати от този проблем. Много голяма част от българите (83%) заявяват готовност, да положат усилия за подобряването на качеството на въздуха, ако знаят какво да направят. За 87 на сто от анкетираните институцията, която трябва приоритетно да се ангажира с решаването на проблема, е Министерството на здравеопазването.

Вижте и

Доц. д-р Антон Тонев, председател на Комисията по здравеопазването заяви, че замърсяването на въздуха е един от основните рискови фактори за развитие на хронични заболявания, включително исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт и онкологични заболявания, които са и водещи в структурата на заболяванията в България.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре