Сега четете
НС ще гласува военната помощ за Киев на закрито заседание

НС ще гласува военната помощ за Киев на закрито заседание

Народните представители гласуваха да разгледат на закрито заседание проекта на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, както и двустранно споразумение, с което безвъзмездно да предоставим на Киев въоръжение, техника и боеприпаси. Документът бе одобрен вчера на секретно заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика.

БСП, които заедно с „Възраждане“ са единствените противници на изпращането на оръжия на Киев, използваха редица процедурни хватки, за да отложат заседанието. Депутатите на столетницата предложиха за гласуване и прегласуване всяка една точка от дневния ред на парламента, което според тях е далеч по-важно за българите от оказването на военна помощ. Предложенията им обаче не бяха одобрени.

„Коалицията на войната доказахте, че не вие  важно, не ви интересуват безплатните учебници, въозбновяемите източници, обществените поръчки. Нека българските граждани да видят лицемерието на пленарната зала“, заяви социалистът Георги Свиленски. Той призова кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Николай Габровски „още днес да върне мандата и да каже, че единственото му условие е да изпрати оръжие за Украйна“.

Иван Иванов от БСП заяви, че депутатите трябва да помислят за „чувалите с трупове“, които ще изпратят в Украйна. „Едва ли ще станем по-добри, ако пратим оръжие и ще ни приемат директно в Шенген. Това е унижение“, каза Иванов. На това изказване реагира водещият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ, който помоли Иванов да не всява страх.

Вижте и

Отношение взе и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който отговори на обвиненията, че е част от „коалицията на войната“ с това, че БСП и „Възраждане“ пък са представители на „коалицията за руски мир“. Иван Ченчев от БСП пък изрази мнение, че ако се направи анкета, ще излезе, че само две трети от българите подкрепят изпращането на оръжие на Украйна.

За да намали децибелите, Росен Желязков обяви 15 минути почивка, след която закритото заседание ще започне.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре