Сега четете
Нови преживявания предлага Подземният минен музей в Перник

Нови преживявания предлага Подземният минен музей в Перник

Виртуална разходка предлага Подземният минен музей в Перник, съобщиха от институцията. През миналия месец Регионалният исторически музей, чието поделение са галериите на първия подземен рудник „Старите рудници“, приключи реализацията на проект „Подобряване на комуникацията с музейните публики“. Той е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Освен виртуалната разходка, посетителите имат възможност да се докоснат до миньорския труд чрез светлинни табла с архивни снимки. Преживяването се допълва от възможността всеки да си направи снимка пред пано, което изобразява миньори от началото на ХХ век. Светлинните табла и паната са изработени специално за специфичните условия на подземния музей.

Уникалният за Балканския полуостров музей отваря врати през 1986 г. Тридесет експозиционни ниши проследяват историята на въгледобива – от ръчния добив, през извоза на въглища с коне до съвременните механизирани комплекси. Галериите са с обща дължина 630 метра и са били в активна експлоатация от 1891 г. до 1966 г. В музея е експониран първият електролокомотив, заедно с контактна мрежа, произведен от „Сименс“ за пернишката мина през 1925 г. Показана е и първата къртица, датираща от 1957 г. – прародител на сегашните мощни къртици, с които се копае столичното метро. В експозицията могат да се видят още автентичен минен телефон, защитен от огън, предпазни средства, различни уреди и екипировка.

Вижте и

Подземният минен музей е сред 100-те национални туристически обекта и се посещава от над шест хиляди души годишно. Въглищно камъче на 25 млн. години е най-предпочитаният сувенир, който туристите отнасят със себе си. Той е придружен със сертификат, указващ произхода му. На изхода дърво на щастието на пет млн. години изпраща посетителите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре