Сега четете
Япония, Италия и Великобритания ще създадат боен самолет от ново поколение

Япония, Италия и Великобритания ще създадат боен самолет от ново поколение

Япония, Великобритания и Италия, ще разработят заедно боен самолет от ново поколение до 2035 г. Това обявиха трите страни днес, предадоха световните агенции.

Проектът ще се нарича „Глобална програма за военновъздушно сътрудничество“. Тя ще се основава на развойната дейност на трите страни в областта на военновъздушните технологии. Това ще е първо сътрудничество на Япония с европейски партньори с цел разработване на нов боен самолет.

Детайлите относно проекта не са финализирани, но производството ще започне през 2030 г. или 2031 г., а прототипът ще бъде готов до 2035 г. Амбицията на трите страни е новата машина да превиши капацитета на моделите Еф-35 на САЩ и Юрофайтър на Европа.

„Решени сме да защитаваме един свободен международен ред, отворен и базиран на правилата, което е по-важно, отколкото когато и да е било в един период, в който тези принципи са оспорвани и в който заплахите и агресиите нарастват“, казват общо изявление трите страни.

„Предвид това, че е от жизненоважно значение да защитаваме нашата демокрация, нашата икономика и нашата сигурност и да защитаваме регионалната стабилност, ние имаме нужда от солидни партньори в областта на отбраната и сигурността, подкрепени от надеждни сили за разубеждаване“, допълват те.

Новият самолет, който ще бъде по технологията стелт и ще е  мултифункционален и с най-съвършени дигитални способности, ще замени 94-те самолета Ф-2 на Япония, 144-те Юрофайтър на Великобритания и 94-те Юрофайтър в Италия.

Вижте и

Предстои да се обсъди дизайнът  и цената на проекта.

В проекта ще участват британската компания БАЕ Систъмс Пи Ел Си, японската компания Мицубиши Хеви Индъстрийс и италианската компания Леонардо. Европейският производител на ракети Ем Би Ди Ей също ще се присъедини към проекта, а Мицубиши Илектрик, Ролс Ройс Пи Ел Си, Ай Ейч Ай и Авио Аерео ще работят по двигателя.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре