Сега четете
Корнелия Нинова: Предоставянето на оръжие е риск за въвличане на България като страна във войната

Корнелия Нинова: Предоставянето на оръжие е риск за въвличане на България като страна във войната

Искаме открито заседание, народът да разбере всичко. Главнокомандващият Радев и министърът на отбраната да дойдат в НС
Това заявих на брифинг в Народното събрание:
Това, което се случва от сутринта в парламента, е абсолютно безпрецедентно и скандално. Без решение на председателски съвет, без обсъждане изобщо, разбираме в залата, че председателят на парламента внася извънредна точка – гласуване на доклада на министъра на отбраната и договор за предоставяне на оръжие за Украйна.
Едва ли това е най-важното решение, което трябва да вземе Народното събрание сега. Заради това решение отпаднаха много по-важни точки за българския народ, като доходи, гласуване на безплатни учебници, бюджетните закони, данъчните закони. Всички от колегите се кълнат, че най-важното нещо за България сега е да приемем бюджета и законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Но правят точно обратното. Перфектен пример за политическо лицемерие.
Открои се “коалицията на войната“, която подкрепя това решение – ГЕРБ, ДПС, “Демократична България“, “Продължаваме промяната“ и “Български възход“.
“Продължаваме промяната“ взривиха света по време на гласуването на Изборния кодекс с твърдението, че е взето непрозрачно решение, по тъмни доби, че не е най-важен този закон, а днес демонстрират точно обратното. Късно снощи са взети решения от комисиите – външна и на отбраната. Нито са изтекли сроковете, нито има доклади, които да разглеждаме. Въпреки това извънредна точка се включва. По същество този въпрос е заплаха за България за вземане на страна във войната. Ние искаме мир и решаване на въпроса по дипломатически път.
Шокиращо е, че заседанието ще бъде закрито. Украинската страна обяви публично какво иска. Министърът на отбраната отговори, че дава оръжие по този списък. Цял свят обявява какво оръжие дава на Украйна – и всички европейски страни, и САЩ – какво дават и колко струва. Какво налага в България това да бъде закрито заседание? Едно единствено нещо – да не разбере българският народ какво правят. Ето това е решение на тъмно, по тъмни доби, скрито.
От БСП настояваме за няколко неща:
Първо – заседанието да бъде открито. Министърът на отбраната да разсекрети списъка на оръжията, които предоставяме. Да не се крие от българския народ какво се обсъжда и да се знае много ясно кой каква страна заема по този въпрос.
Второ – призовахме президента, като главнокомандващ, да дойде и да присъства на това заседание. Той се обяви против това решение, дори нарече “Демократична България“ военолюбци, попита ги дали ще отидат на фронта. Защо неговото правителство днес прави това?
Категорично сме против и по процедурни въпроси, и по същество на решаването на въпроса. Предоставянето на оръжие е риск за въвличане на България като страна във войната.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре