Сега четете
Депутатите решиха да дадем военна помощ на Украйна

Депутатите решиха да дадем военна помощ на Украйна

Народните представители одобриха решението заоказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна. Още в самото начало на пленарното заседание депутатите се скараха, което обаче не беше неочаквано предвид различните виждания по темата. След дългия дебат с гласовете на 148 депутати беше ратифицирано изпращането на военна помощ на Киев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи: „Нашата позиция е същата, искаме мир, който да бъде решен чрез дипломатически преговори и разговори“,каза тя. Нинова попита депутатите дали знаят какво ще гласуват, при положение, че преди началото на заседанието само 16 народни представители са прочели в секретно деловодство какво гласуват. „16 души от 240 знаят днес какво ще гласуват, останалите покорно, послушно и в невежество ще натиснат копче, с което ще решат едни от най-важните въпроси за България.“, подчерта тя.

Стоян Михалев отДемократична България каза, че тяхната парламентарна група ще подкрепят това решение. „Ние трябва като хора да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят“, категоричен е той.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. „Винаги сме били част от цивилизования свят, да не само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро.“, каза той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро. Явор Божанков от БСП пък каза, че не е съгласен с тезата, че давайки оръжие на Украйна ще ни вкара във войната. „Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно, символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор“, каза той. Божанков е категоричен, че е абсолютно убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за него. „Убеден съм в едно и искам да го кажа от тази трибуна и да остане в стенограмите – Русия няма да спечели тази война“, добави той.

Междувременно избухна скандал с класифицирана информация в залата на Народното събрание. Депутати от БСП излъчиха през телефоните си на живо в социалните мрежи закритото заседание на Народното събрание, на което се обсъждаше изпращането на военна помощ за Украйна.

Вижте и

По-рано заседанието беше закрито за медиите и обществеността, тъй като на него се обсъждаше секретен списък с оръжие, което България ще предостави на Киев. Един от излъчващите беше народният представител Бойко Клечков. По-късно той беше наказан с „порицание“.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре