Сега четете
Директори: Депутати внасят хаос в образованието

Директори: Депутати внасят хаос в образованието

За пореден път депутати разбуниха духовете в българското училище, внасяйки законопроект за мандатност на директорите. Той обаче поражда повече въпросителни, отколкото отговори. Някои от педагозите смятат, че мандат наистина трябва да има, защото не е редно некомпетентни хора да управляват години наред едно училище като феодално владение. Според други обаче това би попречило на качествените директори да изпълнят управленската си програма. Не е ясно и по какви критерии ще става оценяването.
Директорът на 119-то СУ и председател на най-голямата директорска организация в образованието, публикува позицията си в социалните мрежи:
Хаосът е гарантиран в образованието, ако в парламента приемат предложените промени от “Възраждане”, за въвеждане на мандатност на директорите и за отмяна на атестирането на педагозите, поради следните причини :
– Предложените изменения внасят повече безпорядък в организацията на средното образование, отколкото подреденост и предвидимост;
– Премахването на атестирането и въвеждането на мандатността са приятни и популистки предложения, но не са конкретизирани последиците от реализирането на тези две промени;
– При въвеждането на мандатност по начина, по който е предложено това, не се отговаря на следните въпроси:
● Как става назначаването на директорите?
● Кой оценява дейността им при приключване на мандата и определя, че е успешно или неуспешно протекъл?
● Как се синхронизира мандатността с Кодекса на труда – сключване на трудов договор, продължаването му, както и прекратяването му при неуспешен мандат?
● Мандатността ще касае ли сега действащите директори, тъй като липсват преходни разпоредби, които да отговорят на този казус?
– Внесеното предложение за премахването на принципа за квалификация, действащ към сегашния момент, би довело до поредица от дефицити, които във внесеното предложение отново не намират своя отговор как ще бъдат разрешени.
В заключение, според директорската организация – СРСНПБ, в настоящия момент не е добре да се правят никакви частични промени на закона за образованието (ЗПУО), тъй като те биха довели само до проблеми и безпорядък в образователната система. Според нас всички промени трябва да бъдат приети след сериозен консенсус и продължително дебатиране, за да имат устойчивост в годините.
Други негови колеги посочват, че и сега при добра воля може да бъде освободен некомпетентен директор.
Стела Стоянова, Любословие.бг
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре