Сега четете
Навършват се 45 години от откриването на панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ – един от символите на Плевен

Навършват се 45 години от откриването на панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ – един от символите на Плевен

Навършват се 45 години от откриването на панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ – един от символите на Плевен. Тя се издига в Скобелевия парк. Строителството й започва на 19 януари 1977 г.  и за по-малко от година приключва. Панорамата отваря врати и посреща първите посетители на 10 декември 1977 г. – за стогодишната от Освобождението на Плевен от османско иго.

Идеята за подобно изобразяване на боевете за Плевен възниква още след Освобождението на България, каза в интервю за БТА Богомил Стоев, екскурзовод в панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. По различни причини идеята не се реализира, но отново е на дневен ред по повод отбелязване на стогодишнината от Освобождението на Плевен.

В града пристига художникът Николай Василиевич Овечкин (Военно студио М. Греков, Москва). Той разглежда мястото, запознава се с историята на боевете, с историята на цялата война, за стратегията на Руската империя, кои са главнокомандващите, как се развиват битките след Плевен. Овечкин е автор на живописната част, главен изпълнител и ръководител на колектива от 13 руски и български художници, сред които и плевенските живописци Дионисий Дончев и Христо Бояджиев.

Автори на проекта са архитектите Иво Петров и Пламена Цачева. Те развиват една идея, която цели визуално да покаже на посетителите, гледайки отвън музея, какво се е случвало тук.

„Както е известно, при Плевен има три неуспешни атаки за превземането на града и последвалата блокада, която завършва с капитулацията на Осман паша. Точно това може да бъде видяно отвън. Панорамата има три пръстена, които символизират трите неуспешни щурма, а четвъртият пръстен е фриз, дело на плевенския скулптор проф. Кирил Мескин, който символизира блокадата на Плевен. Щиковете, които се забелязват отвън, показват посоката на боевете – те сочат към двата редута Кованлък и Иса-ага“, добави Стоев.

„В боевете за Плевен загиват повече от половината убити войници в цялата война. Най-кръвопролитната битка е именно край Плевен“, припомни той. Затова и местността, където се издига панорамата, е наречена Мъртвата долина. През петте месеца на боевете за града загиват около 30 000 руски войници, 5000 румънски, над 26 000 османски войници. Градът е почти обезлюден в следствие на сраженията и последвалата блокада.

На най-кръвопролитния трети щурм за Плевен (11 септември 1877 г.) е посветена панорамната зала. „Рисунката е правена на място. Художниците работят на три смени заедно с екипите, които изграждат музея като само за четири месеца е направена панорамната зала“, отбеляза екскурзоводът.

В отделна зала е представено последното сражение за Плевен в долината на р. Вит на 10 декември 1877 г. В другите две зали са показани живописни платна, които отразяват моменти от българската история и Руско-турската война от 1877-78 г., капитулацията на Осман паша и зимното преминаване на Балкана от руската армия, както и униформи, оръжия, лични вещи на войниците.

„Плевенската панорама е уникална“, твърди Богомил Стоев. Тя е разположена в парк-музей Скобелев, създаден много преди построяването на панорамата и цели да запознае гостите на града с бойното поле. „Понеже паркът вече е съществувал като мемориален и тук не се е строило нищо, е решено панорамата да бъде изградена на това място. По този начин посетителите, които разглеждат платното в музея, излизайки навън, могат да преминат по местата, където са се водили сраженията и са минавали войниците. Те излизат на самото бойно поле. При другите панорами по света това не е възможно, защото са изградени в градска среда“, допълни Стоев.

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ е един от най-посещаваните обекти в България. Тук идват много организирани групи туристи от всички възрасти. Освен от България, тя е посещавана често от туристи от Германия, Румъния, Англия, САЩ и други държави.

Вижте и

С поредица от събития ще бъдат отбелязани 45 години от откриването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ и 145 години от освобождението на града. Днес от 13:30 часа в панорамата ще започне празнична презентация, в която ще бъдат представени моменти от построяването й. В 16:00 часа ще бъде открита и изложба на същата тема.

Утре от 14:30 часа ще бъде представен том 4 от „Сборник Военноисторически музеи“, а в 16:00 часа е изложбата „Руско-турската война 1877-1878 г. в литографии и ксилографии“. 

На годишнината от Освобождението на Плевен е посветена и Националната филателна изложба „ПЛЕВЕН ФИЛА 2022“, която ще отвори врати на 9 декември в 11:00 часа в изложбената зала на Регионалния исторически музей.

Тържественият ритуал по повод годишнината от освобождението на Плевен ще се състои на 10 декември, събота, от 11:00 часа на площад „Възраждане“ пред параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре