Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде изключен

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде изключен, за да се ремонтира пропускът на радиоактивна вода от трети парогенератор, съобщи 24 Часа. По информация на медията това ще стане най-вероятно в 0:00 ч. в петък срещу събота, макар че все още официално съобщение от централата няма.

Изборът за времето на спиране е заради прогнозираното затопляне през уикенда. Според някои експерти срокът на ремонта е между 7 и 10 дни, но според други може да продължи и 17 дни. „Зависи колко бързо ще се открие течът, той е минимален и е през дупчица като игла“, цитирани са анонимни специалисти.

Стойностите на отделяната през тръбичките вода са под пределните, които изискват спиране. От централата обаче са решили да избегнат риска от увеличаване на изтичането на радиоактивна вода, въпреки че е в рамките на допустимото.

На 30 ноември от централата съобщиха, че в процеса на експлоатация на Шести блок са регистрирани индикации за пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор. Не са достигнати стойности, надхвърлящи ограниченията за безопасност в технологичния регламент на блока.

„При достигане на ограниченията за експлоатация в регламента, блокът ще бъде спрян за отстраняване на пропуска. Количеството на пропуска е предмет на непрекъснат контрол, като към момента стойността му е няколкократно по-ниска от съществуващите ограничения“, добавиха тогава от Козлодуй.

Вижте и

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ бе изключен изненадващо само преди малко повече от месец – на 30 октомври, от енергийната система на страната, и то малко след включването му след годишен планов ремонт. Годишният ремонт включваше профилактика и презареждане. Блокът бе пуснат от Агенцията за ядрено регулиране по обед на 30 октомври, но около 21:00 ч. същия ден е бил изключен.

Като причина бе посочен технически проблем в охладителната система на генератора – неядрената част на блока. Дни наред се установяваха причините, като накрая се оказа, че има изтичане на водород от охлаждащата система и проблем с уплътнителите. Седмица след спирането блокът пак бе включен в енергийната система.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре