Сега четете
Последната държана в плен мечка в Албания е спасена в резерват в Австрия

Последната държана в плен мечка в Албания е спасена в резерват в Австрия

Последната кафява мечка, държана в плен в Албания, беше спасена вчера от международна организация за защита на животните и ще бъде отведена в резерват в Австрия, съобщава Асошиейтед прес.

Организацията „Четири лапи“ започна пътуването с 24-годишния мечок, наречен Марк, придружен от голяма папка с документи, за да може да премине през няколкото държавни граници.

„Сигурна съм, че ако премерим пулса му сега, той ще бъде много стресиран“, казва водещият ветеринар Юлия Бонер пред журналисти и други любопитни хора, отбелязвайки, че въпреки че мечката е свикнала с присъствието на хора, „това внимание с камери и приближаващи се хора е нещо непознато за него“.

Бонер е упоила Марк, преди той да бъде вкаран във ван, с който ще бъде транспортиран до резервата Арбесбах, на 150 километра западно от Виена.

„Последната мечка, която е била държана в толкова малка клетка – ние ще го освободим днес“, казва Магдалена Шерк-Третин, координатор на „Четири лапи“.

Марк е бил държан в клетка от 120 квадратни метра в продължение на 20 години в ресторант в столицата Тирана. Няма данни как е бил заловен.

Организацията твърди, че той е бил хранен с неподходяща храна, което е причинило наднормено тегло и счупване на зъби.

Вижте и

„Виждаме също, че той не ходи нормално, не се държи нормално“, казва Шерк-Третин, като добавя, че те са много доволни, че собствениците доброволно са им предали животното.

В Австрия Марк ще разполага с ограждение от 2500 квадратни метра с храсти, дървета, възможност за зимен сън, подходяща храна и медицинска грижа.

Над 30 мечки, държани в плен в ресторанти и други обществени места в Албания, са били спасени от 2015 г. насам, 11 от които от организацията „Четири лапи“. Животните са прехвърлени в резервати и зоологически градини в Белгия, Германия, Италия, Гърция и Великобритания.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре