Сега четете
Депутати предлагат НОИ да поеме и третия ден на болничния

Депутати предлагат НОИ да поеме и третия ден на болничния

В последните часове от срока партиите затрупаха удължителния закон за бюджета с предложения между първо и второ четене. Голяма активност са проявили от „Продължаваме промяната“, които внасят някои нови социални идеи.

Сред тях е предложението третият ден на болничния да се върне към плащане от държавното обществено осигуряване. Сега първите три дни от болничния се поемат от работодателя – кризисна мярка, въведена за една година през вече далечната 2010 г. Оттогава работодателите ежегодно настояват да бъдат освободени от задължението да плащат обезщетение, което би следвало да се покрива от осигуровки. До този момент обаче нито едно правителство не е склонило да върне старото положение.

„Промяната“ редактират и предложението на колегите си от БСП за обвързване на минималната заплата със средната. Левите депутати необмислено искат тя да се определя до 31 октомври на предходната година на база средната работна заплата за предходните 12 месеца. Такава статистика обаче към този момент няма, което прави решението неизпълнимо. Сега ПП предлагат минималната заплата за следващата година да се определя като 50% от средната работна заплата за първите шест месеца на текущата година – нещо напълно постижимо, тъй като към края на октомври НСИ разполага именно с тези данни.

Вижте и

От ПП предлагат средствата за възнаграждения в образованието за догодина да се разчетат така, че заплатите на педагогическите специалисти да са на ниво от 125% спрямо средната работна заплата за страната, като за непедагогическия персонал те да нарастнат със същия процент като педагозите. Не е посочено минималната или средната учителска заплата следва да стане 125% от средната за страната, но вероятно става въпрос за средния й размер. В момента минималната заплата на преподавателите е 1486 лв., на старши учителите 1533 лв., на директорите – 1810 лв. Средната учителска заплата е около 2000 лв., което е около 125% от средната за страната, макар според преподаватели заплатите им да изостават заради инфлацията.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре