Сега четете
Проф. Кантарджиев за случаите с деца в Англия: Стрептококовите инфекции са тежки, но се поддават на лечение с антибиотик

Проф. Кантарджиев за случаите с деца в Англия: Стрептококовите инфекции са тежки, но се поддават на лечение с антибиотик

Стрептококът е широко разпространен микроб, който причинява ангината и скарлатината. Три пъти са се увеличили случаите на скарлатина след падането на маските. Тази бактерия може да причини много тежки инфекции, но се поддава на лечение с антибиотици, каза в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси, в коментар за починалите деца в Англия.

По думите му антибиотиците работят, когато са „оръжие“ на квалифицирани лекари. Какви антибиотици да се изписват е описано и публикувано от микробиолозите. Хубаво е лекарите да го прочетат и да не лекуват с широкоспектърни антибиотици, както е много модерно у нас, а с истинските антибиотици. Грешният антибиотик е причина за резистентността. Стрептококите са много чувствителни на пеницилини. Как ще се разбере една ангина дали е стрептококова? Има бърз тест, който се взема с тампон, посочи той.

Проф. Кантарджиев обясни какви са симптомите за стрептококовата ангина – болка, зачервено гърло, подути лимфни възли, няма кашлица. При вирусна инфекция е добре да се пият много течности. При болка в гърлото – лимон със сода, след ядене. А най-важно е да се следи, ако секретите от носа или гърлото станат зеленикави, да се потърси лекар, който да предпише антибиотик, защото вече има бактериална инфекция, каза той.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре