Сега четете
Обичаят „Къносване на булка“ е обявен за живо човешко съкровище

Обичаят „Къносване на булка“ е обявен за живо човешко съкровище

Обичаят „Къносване на булка“ от лознишкото село Веселина е обявен за живо човешко съкровище, съобщиха от областната администрация в Разград.

Обичаят, представян от Фолклорната група за турски песни и танцовата формация към местното читалище с художествен ръководител докторът по хореография Айше Реджеб и хореографът Алипи Алеков, е сред кандидатурите, одобрени за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България.

Кандидатурата на обичая беше одобрена на регионално ниво от Областна експертна комисия, назначена от областния управител Драгомир Златев. Председателят на комисията д-р Милена Любенова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българската академия на науките още тогава подчерта, че предложената кандидатура е силна и има шансове за успех. По думите й сред достойнствата на обичая са, че пресъздава жива практика, а не сценична възстановка на ритуал, който отдавна не се практикува. Предимство е също, че се обръща внимание на традициите на друга етническа общност, което е израз на толерантност и е в тон с ценностите на Европейския съюз за културно многообразие.

Церемонията по връчването на удостоверенията за вписване в Националната представителна листа и грамотите за номинация ще се проведе на 12 декември от 13:30 часа, в галерия „Средец“ в Министерството на културата.

Вижте и

От областната администрация уточниха, че Разград вече е областта с най-много вписани елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България”. През 2010 г. в листата е вписан проектът „Срещнали се два буенеца – питали са” на Народно читалище „Напредък – Юпер 1915”, с. Юпер, община Кубрат. Шест години по-късно част от Живите човешки съкровища става проектът „Хъдрелез – алиански карнавални игри от с. Бисерци” на Народно читалище „Стефан Караджа 1928”, с. Бисерци, община Кубрат. Миналата година като елемент на Националната представителна листа е вписан проектът „Грее капанска шевица – традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова“ на Народно читалище „Просвета 1883“, с. Гецово, община Разград. Поредното четвърто признание е за „Къносване на булка“. Разград има повод да се гордее още и с факта, че е единствената област, в която две от живите човешки съкровища са на други етнически общности, освен българската, посочиха от областната управа.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре