Сега четете
Украинците поискаха само половината от ваучерите за подкрепа

Украинците поискаха само половината от ваучерите за подкрепа

26 549 украинци са поискали ваучери от 100 лв. за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост, съобщи Агенцията за социално осигуряване в отговор на въпроси от в. „Сега“. Раздадените ваучери от началото на проекта на 1 ноември досега са 22 928. Това е половината от очакваното количество ваучери, които трябва да се реализират в рамките на тази програма – 40 000.

Дирекциите за социално подпомагане в страната приемат заявления за ваучерите до края на декември, т.е. за вземането им остават малко дни, като се имат предвид празниците. Срокът за използването на ваучера е 2 месеца от датата на издаването им.

Малкият брой заявления е странен на фона на огромните проблеми с изхранването на бежанците в последния месец. Както „Сега“ многократно писа, кабинетът спря да плаща за храна на настанените в хотели и бази и дори не благоволи да си признае за това. Промяната в условията на т.нар. „хуманитарна“ програма е от 16 ноември. 9 дни по-късно Министерството на транспорта пое ангажимент да предоставя храна в подопечените му бази, което реши само частично проблема. Оттогава насам за част от хората се грижат доброволци, БЧК също помага с храни, а като цяло проблемът стои нерешен и много бежанци тръгнаха да търсят подслон в Румъния.

Ваучерите са само за 100 лв. и еднократни, но все пак са някакво решение в безизходицата, затова пълното им усвояване би било от помощ. Възможно е обаче хората да се притесняват да ги искат от страх да не бъдат лишени от подслон или др. помощи, тъй като в началото на проекта някои социални дирекции превишиха правата си и изискваха информация от доброволчески организации за подпомаганите от тях хора.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре