Сега четете
Съдят внуци на Булгаков за правата над „Майстора и Маргарита“

Съдят внуци на Булгаков за правата над „Майстора и Маргарита“

Руски кинематографисти заведоха съдебно дело за 115 милиона рубли обезщетение срещу наследниците на Михаил Булгаков за това, че са извършили двойна сделка, продавайки правата за филмиране на неговия шедьовър „Майстора и Маргарита“ и на местна, и на американска компания. Това съобщава каналът Mash в социалната мрежа Telegram.

В публикацията се уточнява, че 52-годишният Сергей и 72-годишната Дария Шиловски – потомци на съпругата на писателя Елена Шиловска, си поделят наполовина правата върху неговото наследство. Те се явяват внуци на Булгаков, но без кръвно родство, а по линия на предишен брак на третата му съпруга.

Към тях през 2017 г. се обръщат от руската компания „Марс Медиа Ентертейнмент“, решавайки за пореден път да екранизират любимия на милиони читатели роман. Заплащат сумата за придобиване на авторските права, получават документите и започват да се готвят за снимки, когато внезапно получават жалба от САЩ, с която американският режисьор и продуцент Майкъл Ланг ги уведомява, че също притежава авторските права за филмова адаптация на произведението. Оказва се, че двамата Шиловски по-рано са продали правата и на неговата компания и Холивуд също готви такава продукция, и то – с режисьора на „Великия Гетсби“ (в публикацията име не се споменава, но други издания се посочва конкретно името на Баз Лурман, създател на екранизацията с Леонардо ди Каприо от 2013 г.; Джак Клейтън, заснел по-ранната версия с Робърт Редфорд през 1974, отдавна е покойник – б.р.).

Наследниците признали за двойната продажба и обещали да решат проблема, но това така и не се случило. В резултат на това снимките на руската версия са спрени. В „Марс Медиа“ смятат, че всичко се е случило по вина на Шиловски, и завеждат дело срещу тях.

Вижте и

Литературното наследство на Булгаков за пореден път е предмет на съдебни спорове. След смъртта на писателя през 1940 г. правата над всички негови произведения се прехвърлят на вдовицата му, а от нея – на наследниците, които неведнъж са се съдили за тях след разпада на СССР.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре