Сега четете
Сметките за студентските общежития са скочили близо 3 пъти

Сметките за студентските общежития са скочили близо 3 пъти

Сметките на студентите за общежитие са се увеличили около 3 пъти. За да не се налага заради това младежите да напускат общежитията си, те следва да заплащат не промишлен, а битов ток. Подобна препоръка изпрати омбудсманът Диана Ковачева до председателя на Съвета на ректорите в България акад. Лъчезар Трайков – в нея тя настоява да се предприемат необходимите действия студентските общежития от обекти на свободния пазар на електрическа енергия да преминат към регулирания пазар, при който цените се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Поводът за становището й е постъпилата позиция от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), в която те настояват студентските общежития да преминат от небитови към битови клиенти на електроенергия, т.е. да не се налага студентите да плащат промишлен ток.

Проф. Ковачева посочва, че в тези общежития живеят над 50 000 студенти, като голяма част от тях нямат възможност да заплащат сметките си за ток, защото цените на електроенергията на свободния пазар са непосилни за тях. „Заплащането на студентско общежитие на човек се е увеличило 3 пъти спрямо 2020 г. Има риск хиляди студенти да напуснат своите студентски общежития, респективно да прекъснат образованието си“, пише Диана Ковачева.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре