Сега четете
За България е важно да стане част от Шенген, за да порасне, се казва в декларация на „Продължаваме Промяната“

За България е важно да стане част от Шенген, за да порасне, се казва в декларация на „Продължаваме Промяната“

Остават по-малко от два дни докато европейските ни партньори гласуват присъединяването на България към Шенгенското семейство, а можехме вече да сме в Шенген. Започва обратното броене, обратно броене с нашата способност тук като политическа класа, всички ние да създаваме истинска стойност към тези, които са ни изпратили тук, нашите избиратели. Това заяви Даниел Лорер в декларация от името на ПГ „Продължаваме Промяната“.
България отново има своя шанс да завърши пълната си европейска интеграция, заедно с приемането на еврото, посочи той.

За България е важно да стане част от Шенген, за да порасне, но след заявките на няколко държави, последно и на Нидерландия, сякаш се изненадваме от чутото, коментира Лорер. Не ни хареса какво видяхме в обратното огледало. Те ни казаха много ясно – изпълнили сте техническите изисквания, искаме ви с нас, обаче имате проблем с корупция и върховенството на закона. Ние побързахме да се разсърдим и забравихме изкуството на дипломацията, посочи Лорер.

В декларацията се изтъква като неслучаен фактът, че последното „не“ от страна на Нидерландия е дошло на фона на гласуването на хартиена бюлетина, чието ръчно броене, по думите на депутата, доказано манипулира резултатите от изборите. ПП вярваме, че българският народ заслужава достойно място сред европейските народи, се посочва в декларацията, в която се призовават всички народни представители и институции да действат за интереса на България. Призоваваме нашите европейски партньори справедливо да оценят усилията ни при опазване на външната граница на ЕС – една от най-големите в Европа, отбеляза той.

В декларацията си от ПП изказаха признателност към професионализма на всички български институции, работили за постигане на нашата техническа съвместимост с Шенгенското пространство и се настоява Съветът на ЕС да приеме единодушно присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Обръщаме се към съвестта на народните представители, нека здравето на държавността да бъде нашия приоритет, да работим за установяване на върховенство на закона, за приемане на антикорупционното законодателство, апелира Даниел Лорер.

Георги Свиленски в процедура по начина на водене заяви, че „Продължаваме Промяната“ са били единствените, които не са подкрепили декларацията за присъединяването на България към Шенгенското пространство като са напуснали пленарната зала. Той припомни, че декларацията, предложена от левицата, е била подкрепена от всички останали парламентарни групи, с изключение на „Възраждане“.

Вижте и

Андрей Гюров, председател на ПГ „Продължаваме Промяната“ също в процедура по начина на водене отбеляза, че когато се търсят исторически постижения за страната, това не ставало с декларации от трибуната на Народното събрание, а с действия. Той посочи, че партиите на прехода десет години са загубили времето на България с декларации.

Председателят на парламента Вежди Рашидов заяви, че при разговора с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола е станало ясно, че съществува притеснение и други страни да кажат „не“ на членството ни в Шенген. Рашидов отбеляза, че две-три години ние се самобичуваме, говорейки само за корупция. Лично аз смятам, че България не заслужава унижение, лично аз смятам, че България изпълни всички  критерии, но самите ние сме достатъчно виновни да популяризираме и мониторинга да го пълним с нашите си глупости,  добави Рашидов. Той отбеляза, че усещането му е, че България е загубила шанса за присъединяване към Шенген сега.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре