Сега четете
Джипита искат алтернативи на електронния подпис

Джипита искат алтернативи на електронния подпис

Лесни алтернативи на електронния подпис при идентификацията на пациентите, поискаха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България преди обнародването на Наредбата за функционирането на Националната здравно-информационна система (НЗИС).

„Остарялата нормативна база отговаря на изискванията за работа с документи на хартиен носител и не създава условия за работа с електронни документи и това несъответствие не е напълно преодоляно и в предвидената за публикуване наредба“, алармират джипитата в писмо до президента, здравния министър, председателя и членовете на парламентарната здравна комисия, министъра на елекронното управление, председателя на БЛС и директора на „Информационно обслужване“.

Медиците дават пример с електронна идентификация на пациентите, за която се предвижда да се осъществява чрез архаични методи: подпис с химикал върху хартия или трудоемки варианти– например с таблети и хартиени декларации. „В Наредбата за НЗИС трябва да се добавят и други общоприети методи на електронна идентификация, като електронна здравна карта и мобилно приложение за идентификация, разработено от Министерството на електронното управление. В Закона за електронните документи и електронните удостоверителни услуги следва да се допълни възможност за автоматично признаване на равностойността на използването и подписването с електронна здравна карта, пентаблет, SMS парола, мобилен КЕП, мобилно приложение с тази на саморъчния подпис при използване и документиране на медицински дейности“, настояват джипитата.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре