Сега четете
Депутатите се коригираха. Всички небитови потребители ще получават компенсации за ток

Депутатите се коригираха. Всички небитови потребители ще получават компенсации за ток

Със 164 гласа „за“, 1 „против“ и 4 „въздържал се“ депутатите приеха компенсации за всички небитови потребители на ниско, средно и високо напрежение при 200 лв. за мегаватчас.

Проекторешението, внесено от Драгомир Стойнев от БСП, поправя предно решение на парламента, според което 100% компенсации имаха право да получават фирми, които са инвестирали в енергийна ефективност или имат собствени ВЕИ централи. За останалите компенсациите бяха в размер 80%.

По-рано с пълно мнозинство от 179 гласа „за“ депутатите приеха измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане. Според промените нефтените компании ще плащат 33% данък върху свръхпечалбите на компаниите, работещи с нефт, газ и въглища. Мярката е временна – ще важи до края 2023 г. – и е свързана с директива на ЕК за подпомагане на най-уязвимите с т.нар. „солидарна вноска“.

Вижте и

По време на второто четене в зала ДПС оттегли предложението си от догодина фонд „Сигурност на електроенергийната система“ да се пълни с вноски от свръхпечалбата и на частните производители и търговци на ток.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре