Сега четете
България се готви да сече свои евромонети

България се готви да сече свои евромонети

България започва да се готви за производството на собствени евромонети. Днес с ЕК и Еврогрупата бе подписан Меморандум, който очертава стъпките. Целта е, когато страната ни получи зелена светлина за еврозоната, да може да сече собствени метални еврознаци. Като начало ще бъдат направени проби с малки тиражи.

Всички метални европари имат еднаква страна, а втората носи изображение, емблематично за съответната държава от еврозоната. Българските символи , които ще бъдат изобразени на нашите евромонети, тепърва ще бъдат избрани. Това ще стане да два етапа, предвижда комуникационната стратегия за въвеждане на единната европейска валута у нас.

Първо ше  има конкурс за изображенията на монетите с номинали 1 и 2 евро и 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, за да бъдат откроени петте най-силни предложения. Селекцията ще бъде направена от квалифицирано жури, както и чрез онлайн гласуване, а после ще има финално национално гласуване.

Вижте и

Логото и мотото на кампанията също ще бъдат избрани след конкурс с награден фонд. Основната ѝ цел е прозрачност и информираност на обществото. Целевата дата за въвеждане на единната европейска валута в България е януари 2024 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре