Сега четете
Само 19 студенти са избрали да останат у нас срещу безплатно следване

Само 19 студенти са избрали да останат у нас срещу безплатно следване

Едва 19 студенти са сключили договори за стаж и работа с работодатели, по силата на които следването им ще е частично или изцяло безплатно, а в замяна на това те ще останат да работят при същия работодател поне 5 г. след завършването си. Това показват данни на МОН, предоставени в отговор на въпроси на „Сега“. Заедно с 9-те миналогодишни кандидат-висшисти, избрали да се възползват от мярката, броят им става общо 28. Това е реакцията на много популяризираната мярка, според която държавата трябва да задържи мозъците си у нас срещу безплатно следване.

Въпросната програма започна да действа през академичната 2021/22 г., когато МС прие съответната наредба и одобри списък на работодателите, които имат право да сключват договори със студенти, а образователното министерство прие списък със специалностите, за обучението в които ще се осигуряват средства от държавния бюджет по новата наредба.

За разлика от м.г., когато почти всички студенти, избрали да учат безплатно, сключвайки договор с работодател, бяха от областта на медицината, тази година всички младежи, учат в областта на машинното инженернство. Двама от тях, следващи мехатроника, например са избрали да работят за „Оптикоелектрон Груп“ АД, Панагюрище, други двама в същата специалност – в „Ектрон“ АД, Панагюрище и още 9 души, следващи мехатроника – в „Завод за Оптика“ АД, Панагюрище. Трима студенти, следващи мехатроника, са сключили договори с „Клип Щанц“ ООД, София, а други трима, учащи в специалността компютърни технологии в машиностроенето – с „ВСК Кентавър ИЗ Динамика“ ООД, Дряново.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре