Сега четете
Омбудсманът настоява студентските общежития да преминат към регулирания пазар на електроенергия

Омбудсманът настоява студентските общежития да преминат към регулирания пазар на електроенергия

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Съвета на ректорите в България акад. Лъчезар Трайков, в което настоява да се предприемат необходимите действия, така че студентските общежития да преминат към регулирания пазар на електроенергия, при който цените се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

 

Поводът за това становище е постъпилата в институцията на омбудсмана позиция от Национално представителство на студентските съвети, с настояване студентските общежития да преминат от небитови към битови клиенти на електроенергия, т.е. да не се налага студентите да плащат промишлен ток.

 

Омбудсманът заяви, че в тези общежития живеят над 50 000 студенти, като голяма част от тях нямат възможност да заплащат сметките си за ток, защото цените на електроенергията на свободния пазар са непосилни за тях.

 

„Заплащането на студентско общежитие на човек се е увеличило три пъти спрямо 2020 г. Има риск хиляди студенти да напуснат своите студентски общежития, респективно да прекъснат образованието си“, пише Диана Ковачева в препоръката си.

 

Вижте и

На 8 ноември парламентът реши, че битовите крайни клиенти на електроенергия остават на регулирания пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г. Решението бе подкрепено със 172 гласа „за“, без „против“ и с 22 „въздържал се“.

 

Според приетото решение на Министерския съвет се възлага да предприеме необходимите действия,  с които да гарантира, че пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за крайните битови клиенти ще се осъществи след 1 януари 2026 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре