Сега четете
Изтеглят от пазара сиропи за кашлица с опасна съставка

Изтеглят от пазара сиропи за кашлица с опасна съставка

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча изтегляне от пазара на сиропи за суха кашлица, съдържащи фолкодин. Установено е, че тази съставка увеличава риска от получаване на тежки алегрични реакции, ако до 12 месеца след употребата на лекарството на пациента се наложи обща анестезия (упойка) с нервно-мускулни блокиращи средства. Тъй като засега не са налични мерки за минимизиране на този риск, се препоръчва сиропите с фолкодин да бъдат забранени в ЕС.

Лекарствата, съдържащи фолкодин, се използват при възрастни и деца за лечение на непродуктивна (суха) кашлица, а в комбинация с други активни вещества – за лечение на симптоми на настинка и грип. У нас фолкодинът присъства в състава на няколко сиропа в аптечната мрежа.

„Наличните данни показват, че употребата на фолкодин през 12-те месеца преди обща анестезия с нервно-мускулни блокиращи средства (НМБА) е рисков фактор за развитие на анафилактична реакция (внезапна, тежка и животозастрашаваща алергична реакция) към нервно-мускулни блокиращи средства“, съобщават от лекарствената агенция.

Здравните специалисти трябва да обмислят подходящи алтернативи за лечение и да посъветват пациентите да спрат приема на съдържащи фолкодин лекарства.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре