Сега четете
България, Гърция, Северна Македония и Косово са лидери в туризма (СНИМКИ)

България, Гърция, Северна Македония и Косово са лидери в туризма (СНИМКИ)

32 златни статуетки бяха връчени от осмото издание на годишните награди на туристическата индустрия на Балканите миналата вечер в хотел Премиер в София.  Събитието отново акцентира върху приятелството и добросъседските отношения на Балканите, а в различните категории бяха отличени общини, туристически дестинации и агенции, хотели, атракции и успешни практики в туризма от България, Гърция, Северна Македония, Турция и Косово.
Специалните гости на събитието бяха  Н.П. Делфин Плана – посланик на република Косово, Лиляна Арсова – главен юрисконсулт на Министерство на туризма, Катя Биска – член на Гръцко-евроазийската търговска камара, Йордан Йорданов – зам.-председател на сдружение Туризъм, Николай Кръстев – кореспондент на Македонската информационна агенция в София, телевизионната звезда Георги Низамов и медийни партньори, които връчваха златните статуетки. 
Сред официалните гости бяха кметовете на община Габрово Таня Христова, кметът на Каварна –  Елена Балтаджиева, Емилия Иванова – зам-кмет, на община Родопи, Ферит Идризи – кмет на косовската община Вуштри, д-р Момчил Маринов – директор на исторически музей „Искра“ в Казанлък,  Гергана Япаджиева – директор на ПГТ „Проф. Асен Златаров“ във Варна, Баки Ноти – председател на Туристическия съюз в Косово,  Христофорос Каланидис  – главен мениджър на Greek Pride Халкидики,  Ридван Аслани – изпълнителен директор на Hotel Astoria Luxury & SPA в Косово,  Джемал и Звезделина Кара – собственици на Медикъл Караджъ и Караджъ Турс и други.
Наградените общини тази вечер успяха да достигнат  резултатите от посещенията на туристи от годината преди Ковид – 2019. Като за община Каварна разликата е с едва 20 % от броя на туристите преди епидемията“, обобщи гостът от Министерството на туризма Лиляна Арсова.
„Тези резултати са достойни за високите оценки на журито още повече, че в съседство със страната ни се водят военни действия, които допълнително усложняват работата на туристическия сектор“, допълни водещата на церемонията – журналистката и пиар Патриция Кирилова. 
Кметът на Габрово Таня Христова обобщи, че общината отдавна води последователна и целенасочена политика в сферата на културата и туризма, а успехите не са просто късмет или упование единствено на безспорните културни и природни дадености, които градът притежава. „Благодаря на всички, с които заедно вървим по пътя към тази награда, на всички, които посвещават време и усилия и продължават да работят за превръщането на Габрово в утвърдена и разпознаваема туристическа дестинация”, развълнува се на сцената Таня Христова.
“Настоящата 2022 година по отношение на туризма в Габрово се очертава по-успешна от 2021-ва”, подчерта Лиляна Арсова, която връчи приза на Габрово.
По време на събитието съорганизаторът на Балканските туристически награди – журналистът и пиар Патриция Кирилова, получи признание за упоритата работа по изграждане на приятелски и добросъседски отношения със Северна Македония.
Като председател на Туристическата Камара към Съюза на Стопанските камари на Република Македония номинирам Патриция Кирилова за амбасадор на македонския туризъм в Република България“, каза в официално обръщение към гостите един от водещите авторитети в туризма на Балканите – г-н Аркан Керим. Той получи специалната награда за най-добро промотиране на туризма на югозападната ни съседка, която достигна пето място в света като дестинация с най-голям ръст на чуждестранни туристи. За периода януари – септември 2022 г. спрямо същия период на предходната година броят на туристите в Северна Македония се е увеличил с 37.0%, а именно: местните туристи с ръст от  4.3%, а чуждестранните – с рекордните 88.2%.
Кореспондентът на МИА Николай Кръстев направи и интервю по повод мотото на Балканските туристически награди – за приятелство и добросъседство чрез туризма със съорганизатора на събитието, като интервюто е публикувано в редица медии в югозападната ни съседка.
Призьорите се насладиха на вечните фолклорни ритми със звездата на българската фолклорна сцена Венцислав Пенев – солист на БНР и на ансамбъл „Нестия“, певец, педагог, радиоводещ, носител на множество индивидуални награди и ръководител на ДФ „Канарчета“. С него танцуваха и младите таланти на детския ансамбъл Бисерче. Съводещ на събитието бе  новото лице на театралната сцена, както и на българския радио и тв ефир – Емил Христов.
Партньори на церемонията бяха   козметичния гигант РЕФАН, винарска изба “Едоардо Миролио”, дигиталният лидер Фреш Принт и  йонизираната вода Канген. 
 
Ето всички призьори:
Large Municipality Contributing to Tourism – Gabrovo Municipality
Local Government – Leader in Festival Tourism – Kazanlak Municipality
Small Municipality Contributing to Tourism – Municipality of Vushtrri, Kosovo
Local Government Leader in Sea Tourism – Municipality of Kavarna
Best Historical Destination – Municipality of Rodopi, Bulgaria
Education and Training in Tourism- Vocational High School of Tourism „Prof Dr. Asen Zlatarov“, Varna – Bulgaria
Вest Balkan Tourism Promotion of North Macedonia – Тhe Тourist Chamber to the Macedonian Union of Economic Chambers
Balkan’s Best Tourist Innovations – TOURISM UNION OF KOSOVA
Best Tourism Мanagement – GREEK PRIDE, Halkidiki – Greece
Best Sea SPA & Vacation Tourism – SUNNY DAY RESORT, St. St. Constantine and Helena – Bulgaria
Best Investment in All-Season Tourism – EMERALD BEACH RESORT & SPA, Ravda – Bulgaria
Best Mountain Spa & Healthy Air Hotel – AURORA RESORT & SPA
Berovo – North Macedonia,
Balkans’ Best Spa Hotel – ARTE SPA&PARK HOTEL, Velingrad
Most Preferred 5 Star Hotel – ASTORIA LUXURY & SPA HOTEL, Kosovo
Best Spa & Family Hotel – HOTEL ROYAL SPA, Velingrad
Most Preferred Boutique Spa Hotel – AQUA SPA HOTEL, Zlatograd
Most Preferred All Season SPA & Sea Apart Hotel – VILLA FLORENCE
Best 5 Star Sea Hotel – PALACE HOTEL, St. St. Constantin and Helena
Best Family Attraction Tourism – MARKOVO PARK & SPA HOTEL
Best Spa Tourism and Balneology – GRAND HOTEL THERME, Banya
Most Preferred Sea 4 Star Hotel – MARINA HOTEL St. St. Konstantin and Helena
Best Business Tourism – DUKAGJINI HOTEL, Peje – RKS
Most Preferred Family Hotel – HOTEL PARK BACHINOVO
Best Airport Hotel – PREMIER BEST WESTERN, Sofia – Bulgaria
Most Preferred Boutique & Wine Hotel – SOLI INVICTO BOUTIQUE HOTEL, Elenovo – Bulgaria
Most Preferred Seaside Family 3 star Hotel – SAINT STEFAN FAMILY HOTEL, Old Nessebar – Bulgaria
Most Preferred City Business Hotel – PARK CENTRAL HOTEL
Sliven – Bulgaria
Best Tourist Brand – KARACI TOURS INTERNATIONAL, Bulgaria
Best Treatment Abroad – Health Information Center, MEDICAL KARACI Bulgaria
Best Eco Guest House – TRIMATA GLUPACI, Ribarica – Bulgaria
Best Gourmet Destination – MUSONI FISH & WINE RESTAURANT, Plovdiv – Bulgaria
Вest contribution in festival tourism – Hristo Stankov, Bulgaria
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре