Сега четете
Хакери и в къщи за гости: Измамата поставя под риск резервациите

Хакери и в къщи за гости: Измамата поставя под риск резервациите

На прага на зимните празници къщи за гости пропищяха от хакерски атаки. Застрашени от финансови загуби са не само собствениците, но и потребителите. От седмица Цветанка Върбанова прослушва списъка с клиенти, резервирали къщата й за гости в село Вълчовци. Причината – самоличността ѝ във „Фейсбук“ е открадната и от нейно име оперира неизвестен.

Свърза се една клиентка, която ми писала в къщата за гости и каза, че мигновено някой отговаря на английски“, каза Цветанка Върбанова, с. Вълчовци. Собственичката се свързва с ГДБОП. IP адресът е установен. „Човекът откраднал самоличността ми може да лъже хората и те да изпращат пари по чужда банкова сметка. Къщата е пълна за Коледа, за Нова година, за 8 декември. Ако дойдат случайно и други хора, които не очаквам, аз не знам, няма къде да ги настаня“, заяви Върбанова.

С увеличаване на потреблението на интернет, расте и броят на хакерските атаки, предупреждават експерти и съветват: парола от най-малко 8 символа, без смисъл. „Букви – главни и малки, цифри и препинателни знаци и тогава всички възможни комбинации могат да се извъртят от компютърна програма за над 1000 години. Това е по-голямата сигурност“, обясни доц. д-р Делян Генков, ръководител  катедра „Компютърни системи и технологии“ в ТУ – Габрово. Експерти по киберсигурност пресмятат, че за последната година интернет престъпленията са скочили с над 300%.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре