Сега четете
Политологът Герхард Мангот пред bTV: Дворцов преврат в Русия е възможен само при огромна военна загуба

Политологът Герхард Мангот пред bTV: Дворцов преврат в Русия е възможен само при огромна военна загуба

Могат ли те да се превърнат в Распутин на Путин? „Един дворцов преврат в Русия в момента е напълно невъзможен. Той може да се случи едва при катастрофална загуба на Русия, а такава загуба е възможна единствено, ако Крим и Севастопол попаднат в украински ръце. Путин напълно осъзнава това и ще направи всичко възможно да не го допусне“. Това заяви за bTV световноизвестният политолог от университетите Йеил и Инсбрук проф. д-р Герхард Мангот. „Има спекулации за това, че т.нар. военни групи „Вагнер“ на Евгений Пригожин или президентът на Чечня Рамзан Кадиров могат да навредят на Путин, защото разполагат с паравоенни войски. Вярвам, че двамата се опитват да се издигнат значително в своята политическа кариера, но в този техен устрем се появяват тайните военни служби, които ще попречат с всичките си възможни инструменти, а недоверието на тайните руски служби конкретно към тези две личности е много, много голямо“, добави той. По какъв начин тези тайни служби могат да помогнат на лидера на Кремъл? „Тайните служби не могат да заплашат Путин, но не могат и да му помогнат.

Те са аутсайдери в политическата система и ще си останат такива. Интересна е позицията, която заема Путин в момента. Той се опитва личността му да се свързва по-малко с войната. В медиите се виждат едни от най-скучните му, тривиални появи от началото на конфликта. Рядко говори за войната и дори когато последните войски трябваше да се оттеглят от Херсон, той не зае никаква позиция – дистанцира се  и остави на преден план министъра на отбраната и директора на генералния щаб. Но доверието към Путин от страна на населението все още остава високо. Мнозинството руснаци стоят плътно зад Путин и подкрепят войната в Украйна“. Тоест, силата на Путин в Русия не отслабва, въпреки че войната не се развива по начина, на който се надяваха в Кремъл. „Не, не отслабва. Това може да се случи само при огромна военна загуба и дори тогава превратът няма да дойде отдолу, от страна на населението.

По-вероятно е това да се случи в самия дворец. Твърде вероятно е да бъде ръководен от Николай Патрушев, главният секретар на Съвета по сигурността в Русия“. Защо тогава сме свидетели на все повече граждански протести, организирани основно от роднините на мобилизираните войници? „Тази частична мобилизация беше един от най-нелепите и странно случили се процеси от началото на войната. Повечето военни от запаса и младите, привикани да служат в името на родината, не бяха достатъчно обучени. Не им беше осигурена подходяща екипировка и затова майките на тези войници започнаха масови протести. Те обаче бяха бързо потушени от самия Путин, който лично се срещна с жените и с един вид помилваща ръка ги укроти. Да, някои роднини могат да бъдат недоволни, но голяма част от демонстрантите са напълно осъзнати с последствията от даден протест и че могат да ги тикнат в затвора за години напред“. Арести, насилие и хиляди цивилни жертви на войната.

При евентуално решение на конфликта, ще лети ли Путин към международния съд в Хага? „Както казах, ако има дворцов преврат, той ще дойде от военните кръгове и тайните служби. Тази групировка подкрепя напълно войната в Украйна от ден едно. Ако Путин падне от власт, властта ще поемат хора, които мислят по същия начин като него и затова не мога да си представя, че Путин ще бъде пратен в съда в Хага или подобна наказателна институция на Обединените нации. Смея да твърдя, че към тези, които носят най-голямата отговорност за случващото, може би никога няма да се повдигне обвинение и те няма да стигнат до затвора“.

На прага сме на деветия санкционен пакет от страна на Европейския съюз към Русия. Успя ли стабилността на руската икономика да изненада Запада? „Когато говорим за успех на дадени санкции трябва да си зададем въпроса – „Какво искаме да постигнем с тези санкции?“. Първоначалният порив за тези санкции беше евентуална промяна, евентуален край на войната – Русия да оттегли войските си от Украйна. В тази посока санкциите се оказаха напълно безсмислени. По-голям успех, но отново по-малък от очакваното, е финансовият аспект, но руската икономика се оказа много по-стабилна. До края на март се очакваше инфлация в Русия да стигне 12 процента, а в момента – в началото на декември, тя е под три. Единственото застрашаващо ограничение е вносът на високотехнологични процеси и електроника – със стопирането му през следващите месеци различни индустриални отрасли ще бъдат истински засегнати.

Вижте и

С това се очаква инфлацията рязко да се удвои и да достигне 6- 7 процента, така че тези санкции имат някакво влияние. То се случва бавно, но остава стабилно. Докато се чака ефектът от тези санкции, се губят човешки животи. Кой е поставен е на колене Европа, Западът или Русия? „И двете страни плащат своята цена. И за Европейския съюз като инициатор на тези санкции загубите са огромни – масово се пести енергия, инфлацията се покачва, така че Европа също се е преклонила максимално и цената за това е много по-висока от очакваното. Но тук става дума за морал, както вие казахте – за човешки животи. За момента това е единствената възможност“. Може ли това да доведе до ескалация на конфликта, на която не сме били свидетели досега? „Ако говорим за ескалация, тя може да се случи по два начина. При хоризонталната ескалация могат да се намесят допълнителни държави като Полша, балтийските страни, Молдова, но това е малко вероятно.

Вертикалната ескалация е по-опасна – ако Русия реши да използва ядрени оръжия, това става все по-възможно, защото Путин все повече съзнава заплахата от загуба на позиция и е готов чрез тези оръжия да принуди Украйна да седне на масата на преговори и да определя правилата. Междувременно Украйна търси изхода именно на бойното поле. Войните свършват по два начина – едната страна печели, а другата губи или и двете страни са толкова изтощени в даден момент, че не виждат успехи и започват дипломатически разговори. Но в този конфликт сме много отдалечени и от двата сценария. Може би още две години ще са нужни, за да се стигне до единствената възможна за мен формула за край на войната и това е Украйна да даде част от териториите си в името на мира“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре