Сега четете
Франция и САЩ се координират много тясно относно отговора, който да се даде на конфликта в Украйна

Франция и САЩ се координират много тясно относно отговора, който да се даде на конфликта в Украйна

Франция и САЩ се координират много тясно относно отговора, който да се даде на конфликта в Украйна. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в ексклузивно интервю за френските медии Ел Се И и Те Еф 1, дадено след края на визитата му САЩ.

Макрон разказа, че по време на визитата си е имал една изключително дълга и задълбочена дискусия с Байдън относно ситуацията в Украйна и подчерта, че Франция и САЩ споделят една и съща визия за нещата.

„Трябва да помогнем на Украйна да устои“, подчерта Макрон.

Той изтъкна и онези неща, които будят безпокойство във връзка с украинската криза. На първо място е въпросът със Запорожката АЕЦ, която е в центъра на боевете. Макрон увери, че полага усилия „заедно с Международната агенция за атомна енергия за защитата на централата, която е в оспорвана зона, която е бомбардирана“.

Той също така увери, че ще говори отново с руския президент Владимир Путин, след като е разговарял с ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси, по-специално относно въпроса, свързан с ядрената енергия за граждански цели.

В интервюто Макрон добави: „В идните седмици трябва да се помогне на Украйна да устои, на украинците да се държат, трябва да продължи военната подкрепа за Украйна, да се избегне ескалацията и следователно трябва да има много прецизна намеса за защитаване на централите и подготвяне на диалог за деня, в който всички ще се върнат на масата“. Той обаче поясни: „Има едно нещо, което зависи от украинците и това е въпросът за границите. Има едно нещо, което ние трябва да подготвим и това също обсъждахме с президента Байдън, а то е архитектурата на сигурността, в която ние искаме да живеем утре“.

Президентът спомена и опасенията на Русия относно НАТО и опасенията на Путин, че алиансът ще дойде до вратите на Русия. „Този въпрос ще бъде част от факторите за мира и следователно трябва също да го подготвим:  какво сме готови да направим, как ние защитаваме нашите съюзници и страните членки, като същевременно дадем гаранции на Русия за собствената й сигурност в деня, в който тя ще се върне на масата на преговорите“.

„Онова, което e изложено на риск сега в Украйна, това са принципите на устава на ООН, които са териториална цялост и национален суверенитет“, добави Макрон и допълни, че вярва в свободата на народите сами да решават нещата относно тези два принципа.

Френският президент също така увери, че Франция ще продължи да доставя оръжия за Киев.

Вижте и

Що се касае до преговорите между Русия и Украйна, той каза, че Украйна сама трябва да решава при какви условия, как и кога да води преговори, а не друг да решава тези неща. „Онова, което зависи от нас, е сигурността на останалата част от Европа“, заяви Макрон.

Пред двете медии той каза, че няма повод за паника от евентуални прекъсвания на електроподаването тази зима, но призова гражданите да използват по-малко електроенергия, а държавната компания „Електрисите дьо Франс“ да рестартира ядрените реактори, за да се предотврати риска от спиране на това в случай на студена зима.

„Първо на първо, нека бъдем ясни. Нека не се паникьосваме! Оправдано е за правителството да подготви нещата за крайни случаи, което би означавало прекъсване на тока за няколко часа на ден, ако нямаме достатъчно електроенергия“, посочи Макрон.

„Електрисите дьо Франс“ отчита безпрецедентен брой прекъсвания на електрозахранването си в ядрените си реактори, което намалява производството на ядрена енергия до нива отпреди 30 години, като това се случва в момент, в който Европа се опитва да замени доставките на руския природен газ, които Москва оряза в отговор на европейските санкции, наложени й заради нейната инвазия на Украйна.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре