Сега четете
Сотир Марчев: Шофьор, пил парацетамол, изпреварва по-рисково

Сотир Марчев: Шофьор, пил парацетамол, изпреварва по-рисково

Две години след COVID-19 кардиолозите от цял свят виждаме епидемия от сърдечно-съдови заболявания, следствие на болестта. Това обясни кардиологът д-р Сотир Марчев по Би Ти Ви. По думите му в САЩ, където наскоро са обявени данни на медицински форум, десетилетия наред смъртността от сърдечно-съдови заболявания е намалявала. Сега обаче се е върнала на нивата отпреди 5 години, а за по-възрастните – отпреди 10 години. У нас например COVID-19 е довел дотам, че средната възраст при мъжете е станала 70 години и намалява при пенсионна възраст от 65 години.

„Две години по-късно има последствия от COVID. Това е световна статистика за целия свят“, каза д-р Марчев. Той е лекарят, открил първия случай на грип у нас тази есен, след като при него идва пациентка, върнала се от екскурзия от Египет. По думите му в медицинския институт на МВР, където той работи, има най-добрата микробиологична лаборатория и именно там е установен вирусът на грип. Д-р Марчев обясни, че голяма част от вирусните заболявания засягат сърцето. И в периода, когато те зачестяват, той даде няколко практични съвета:

До 38 градуса температурата не се сваля. Понижаването й трябва да започне от 38,1 градуса. За деца аспиринът е забранен, защото има странични ефекти. Затова парацетамолът е най-разпространеното лекарство в света. Страничният ефект от него обаче е установен едва преди няколко месеца и затова все още не присъства в листовките, каза д-р Марчев. Той е, че високата доза парацетамол предизвиква по-рисково поведение. Така например шофьор, приел повече парацетамол, изпреварва по-рисково. Човек, който играе в казино, но е изпил повече от лекарството, залага по-рисково. Лекарствата и болестите променят нашето поведение, обясни д-р Марчев. Проблемите с носа по време на сезона на вирусните заболявания са два и се решават различно.

Вижте и

Запушеният нос е заради възпаление, разширило кръвоносните съдове. Затова се слагат капки, които свиват съдовете, и носът се отпушва. Когато тече обилно, се използват антиалергични лекарства, за да спре. При влажна кашлица се изкарват храчки и тя е полезна, защото ги изкарва навън. Затова тя не се потиска, а лекарствата, които се дават, имат за цел да я направят по-влажна. Сухата кашлица се потиска с друг вид лекарства. Има няколко симптома, при които не трябва да се самолекуваме – при болка в гърдите, нарушение в съзнанието, трудности в дишането, увеличение на кръв и пулс.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре