Сега четете
ЕС налага таван на руския петрол от $60 за барел

ЕС налага таван на руския петрол от $60 за барел

Европейския съюз, Г-7 и Австралия се споразумяха за таван на цените от 60 долара за барел на руския суров петрол, съобщава световните агенции. Таванът на цената ще влезе в сила от 5 декември.

Членовете на Европейския съюз преодоляха вчера съпротивата на Полша и постигнаха политическо споразумение.

Таванът на цените има за цел да намали приходите на Русия от продажба на петрол, като същевременно предотврати скока на световните цени на петрола, след като ембаргото на ЕС върху руския суров петрол влезе в сила.

Полският посланик в ЕС Анджей Садос заяви, че Полша е подкрепила споразумението с ЕС, което включва механизъм за поддържане на тавана на цените на петрола най-малко 5% под пазарния курс.

Вижте и

По думите на Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, таванът на цените значително ще намали приходите на Русия.

„Сега анализираме. Ние няма да приемем този таван, а как ще бъде организирана работата след анализа, който ще направим, ще съобщим“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той каза още, че Русия се е готвила за такова решение. „Установените от САЩ и техните партньори тавани на цената на руския нефт на практика означават прекратяване на базовите принципи на функциониране на свободните пазари, което води до по-голяма несигурност и по-високи цени за потребителите“, се казва в разпространения по-рано коментар на руското посолство в САЩ, цитирано от ТАСС и БТА.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре