Сега четете
Томислав Дончев не изключи и правителство на малцинството

Томислав Дончев не изключи и правителство на малцинството

Политическите сили в парламента коментираха предстоящото връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. По-рано днес президентът Румен Радев заяви пред журналисти, че ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС на 5 декември.

Със сигурност ще внесем проектокабинет в Народното събрание, каза заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред журналисти в парламента. Не изключи и правителство на малцинството.

Дончев посочи, че ГЕРБ-СДС официално са уведомени от президентството за процедурата по връчване на първия проучвателен мандат в понеделник. Ние ще бъдем там в 10:00 часа с посочения от нас кандидат за премиер, заяви той. Кой ще е кандидатът за министър председател ще научите след три дни, а пълният състав на проектокабинета след десет, допълни заместник-председателят на ГЕРБ.

Томислав Дончев коментира, че всичките опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет са се оказали невъзможни, защото политическите сили, с които ГЕРБ-СДС има идеологически сходства – в програмите, с целите, нямат очевидна склонност да водят подобни разговори. „Ще използваме следващата седмица или десет дни за всякакъв тип опити – разбира се, публични, регламентирани – да осигурим политическо бъдеще на един кабинет с първия мандат, което не изключва и форматът кабинет на малцинството“, заяви той.

Попитан дали това правителство ще е само на ГЕРБ-СДС, Дончев повтори, че всички разговори до момента с перспектива за постигане на някакво коалиционно споразумение са се оказали неуспешни и това, според него, дава отговор на въпроса. Това ще бъде наш кабинет, уточни той. По думите му, такъв кабинет ще е труден, но възможен, а дали ще бъде за добро бил най-важният въпрос. Ние кабинет, който няма потенциал да свърши полезна работа, няма да предлагаме, допълни Дончев.

Последният шанс за разговори е тази оставаща една седмица, каза заместник-председателя на ГЕРБ и коментира, че президентът е дал достатъчно време на партиите, но те не са го използвали по най-добрия начин.

На въпрос има ли шанс първият мандат да бъде успешен, съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков коментира, че цяла сутрин виждат доста добра координация между ГЕРБ, ДПС и БСП по Изборния кодекс. Така че тройна коалиция, както ние я наричаме „хартиена коалиция“, е съвсем възможна, посочи той. Петков каза, че в този момент в парламента не вижда друга конфигурация освен „хартиената коалиция“.

Наистина съм ужасно разочарован от това, което тези три партии направиха в последните часове, коментира той. Според Петков една такава тройна коалиция би била опасна за България.

„Дори тази сутрин им давахме последен шанс – протоколите от машината поне някъде да стоят в документацията. Като видях, че и на това не са готови, вече се откри един ясен мотив и този мотив е – отиваме на избори, подменяме вота“, коментира съпредседателят на „Продължаваме Промяната“. Според него, освен ако не се направи тройната коалиция, за която има сериозни наченки, че се случва, другото е отиване на избори с тяхната хартиена бюлетина.

Заместник-председател на ПГ на ДПС Йордан Цонев коментира, че очакването им е да се водят сериозни разговори в българския парламент, включително и от първия мандатоносител. „До този момент ние не сме водили никакви разговори по темата за съставяне на правителство. За ДПС това е най-важната, най-сериозната и най-отговорната тема, заради която българските избиратели ни изпратиха тук всичките 240 депутати. Това е темата на темите“, посочи той.

Очакваме ГЕРБ-СДС да се отнесат сериозно и да започнат сериозните разговори за съставяне на кабинет, тъй като те са натоварени от българския народ с тази отговорност, каза Цонев. Останалите партии също сме натоварени, но те са победители от изборите, допълни той.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че ГЕРБ ще си останат с предложението за кабинет, защото няма да съберат мнозинство. Той посочи, че имат голямо разминаване с ГЕРБ по отношение на кардинално важни вътрешно- и външнополитически теми, сред които въпросът за запазване на българския лев, за непредоставяне на българското въоръжение за Украйна, възможността за внасяне на американско гориво в АЕЦ „Коздлодуй“ и „въпросът за подаряване на нови близо 3 млрд. лева за още осем американски чертежа“. Няма как да ги подкрепим, добави той.

Попитан дали е възможно правителство между ГЕРБ, ДПС и БСП, каквото вече виждат от ПП и ДБ, Костадинов коментира, че ГЕРБ и ДПС имат абсолютно пълно съвпадение и пълен синхрон и „на практика те са като една партия с две ръководства“. А що се отнася до БСП, този въпрос трябва да го отправите към Корнелия Нинова, завоите при тях са толкова уникални, че те във всеки следващ момент, могат да се сблъскат със себе си, толкова бързо ги правят завоите, каза той.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова коментира, че левицата няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Ако внесат състав на кабинет, ще гласуваме „против“, заяви тя. В отговор на въпрос, Нинова каза, че остава оптимист, че може да има правителство в този парламент.

Вижте и

Председателят на ПГ на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов коментира, че разговор за подкрепа от ДБ на първия мандат няма абсолютно никакви предпоставки на фона на приетите днес промени в Изборния кодекс и при положение, че ГЕРБ досега не са намерили начин да отговорят на основната тема, поставена от ДБ – състоянието на прокуратурата и върховенството на закона в страната.

На въпрос за заявката на ПП и ДБ за правителство на малцинството, Иванов каза, че за да се прави правителство на малцинството, трябва да има усилие за някаква диалогичност, за намиране на допирни точки. Вместо това с абсолютно безумна настоятелност бе прокаран този Изборен кодекс, който на всичко отгоре, се оказа една лъжа дори на база на предварителните заявки, коментира той. Показаха как и с кого си представят упражняването на властта – с лъжи, с насилие на процедурата, с тропане по масата, каза Иванов. Това изобщо не е атмосфера, в която може да се говори за нещо толкова крехко като едно правителство на малцинството, смята той и допълни, че не е загубил надежда, но особено днес оптимизмът му е много крехък.

Възможна ли е реализация на третия мандат от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, Христо Иванов коментира, че най-вероятно има такава възможност, въпреки че ГЕРБ не може да не знаят, че „който е гласувал с ДПС – политически това е ликвидация“. Понеже имат решение ГЕРБ да не подкрепят БСП – може би ще има някакъв преходник от сорта на „Български възход“, смята той.

Председателят на ПГ на „Български възход“ Стефан Янев каза, че единствено може да пожелае успех на ГЕРБ да върнат мандата изпълнен. Ние сме готови на диалог по конкретни политики, ако бъдем поканени на такъв, допълни той.

Попитан дали се вижда като министър-председател с третия мандат, Янев отговори, че не се вижда като премиер с никой мандат. „Моята детска мечта не е да бъда премиер. Не съм влязъл в политиката, за да ставам премиер. Бил съм на този пост, знам какви са неговите отговорности и тежести. В момента да говорим за конкретика, че съм готов за премиер, е несериозно“, допълни той.

Янев посочи, че ако има трети мандат, той вече се явява антикризисен и формулата вероятно ще бъде формула на най-широко съгласие. За него  работещата формула би означавала „160+“ депутати.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре