Сега четете
ГЕРБ избегна на косъм грандиозен гаф – за малко не подари на ДПС разпределението на депутатските мандати

ГЕРБ избегна на косъм грандиозен гаф – за малко не подари на ДПС разпределението на депутатските мандати

Днес вечерта окончателно приключи двуседмичният погром, на който „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС подложи Изборния кодекс, очевидно за да може тройката да си гарантира по-добро представяне на следващия вот. Ето и най-съществените за изборния процес промени:

възстанови се гласуването с хартиени бюлетини във всички избирателни секции, като вече ще се използва параван, а не тъмна стаичка;

-машините за гласуване вече ще разпечатват бюлетини с гласа на избирателите, не контролни разписки. Тези „бюлетини от машинно гласуване“ ще се подпечатват от секционната комисия и ще се пускат в специална урна;

-машинните няма да отпечатват протоколи с резултатите в края на изборния ден;

-резултатите от гласуването във всяка секция ще се отчитат като членовете на секционните комисии ще броят на ръка двата вида бюлетини – обичайната хартиена и машинната. Данните от броенето ще се попълват, отново ръчно, в хартиен протокол;

-въвежда се видеонаблюдение и видеозаснемане на работата на секционните комисии след края на изборния ден, когато се броят бюлетините;

-остават флашките, на които ще се записват данните от машините. Тези данни обаче няма да бъдат достъпни нито за секционните комисии, нито за представителите на партиите, нито за застъпниците, когато се прехвърлят в изчислителните центрове на районните и общинските избирателни комисии;

-ликвидиран беше проектът за интернет гласуването;

-влизането в действие на изборния район в чужбина беше отложено за 1 януари 2025 г.

Тези промени връщат водещата роля на хартиените бюлетини и на практика обезсмислят машините. Устройствата вече няма да се използват за отчитане на изборните резултати, както беше досега. Ръчното броене на гласовете – при това от два типа бюлетини, и ръчното попълване на секционните протоколи гарантира, че ще се върнат масовите грешки при изчисляването на резултатите от секционните комисии.

От ПП многократно обявиха по време на дебата, че всички направени промени са признак за подготвян „заговор да се открадне вотът“ – твърдение, което депутатите от „хартиената коалиция“ яростно отричаха.

КАКВО СЕ СЛУЧИ В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН НА ПРОМЕНИТЕ

 

ДПС за кратко получи подарък – разпределението на депутатските мандати

Буквално в последните гласувания по изборните промени беше одобрена най-спорната идея на ДПС – броят на депутатските мандати в избирателните райони да се определя според данните за населението на Главна дирекция ГРАО към регионалното министерство, а не според националното преброяване на НСИ. Това предложение на движението досега винаги беше отхвърляно. Така стана и сега – но само при първото гласуване. При прегласуването, поискано от ДПС, внезапно беше одобрено.

Случилото се предизвика изумлението на депутатите от ПП и ДБ. Съпредседателят на ПП Асен Василев напомни, че досега избирателните райони винаги са се оформяли на база на преброяването на НСИ, а сега ще се правят според адресната регистрация в ГРАО. Това означава, допълни Василев, че всички български граждани в чужбина ще бъдат включени в избирателните райони, където е постоянният им адрес. „Това ще прекрои напълно мандатите в страната – нещо, което колегите от ГЕРБ казваха, че не искат да правят. Току-що вкарахте Изборния кодекс в Конституционния съд. Честито!“, обърна се Василев към герберите. С ироничен тон водещият заседанието Йордан Цонев от ДПС му благодари за компетентното правно мнение.

„Приехме фундаментарна промяна в Изборния кодекс и то нещо, което не беше дебатирано изобщо. Имам притеснения дали това не е противоконституционно“, включи се и обезпокоеният Божидар Божанов от ДБ.

От ГЕРБ-СДС запазиха мълчание. След малко поискаха почивка и, когато депутатите се върнаха в залата, стана ясно за какво беше прекъсването – депутатите на Борисов бяха допуснали гаф, като гласуваха погрешно в подкрепа на искането на ДПС. Водчът им Десислава Атанасова сконфузено поиска ново гласуване на разпоредбата – трето поред. По принцип са позволени само по две, но Конституционният съд е определил, че трето е възможно, когато трябва да се избегне противоречие в приетия законопроект. Атанасова се обоснова, че одобреното предложение се сблъсква с друг текст от Изборния кодекс, и затова е необходимо прегласуване. Такова се направи и тогава ДПС остана само в подкрепа на идеята си – с изненадващия допълнителен глас на един депутат от ПП.

 

Без достъп до данните от гласуването във флашките

Парламентът отряза достъпа на представителите на политическите сили до изборните резултати, съхранявани във флаш паметта на машините за гласуване. Това стана по предложение на ГЕРБ-СДС и с подкрепата на БСП и ДПС.

По старите правила членовете на секционните комисии проследяваха прехвърлянето на данните от гласуването от флашките в изчислителните пунктове на съответните районни или общински избирателни комисии. Също така, при това прехвърляне можеха да присъстват изборни кандидати, както и застъпници и представители на участниците във вота. Всичко това днес беше отменено. Крайният резултат е, че всички гореизброени вече ще могат да следят прехвърлянето на данните единствено от хартиените секционни протоколи. А тези протоколи, както беше решено още вчера, ще се попълват на ръка от членовете на секционните комисии. Защо се направи така, това депутатите от „хартиената коалиция“ не си дадоха труда да обяснят.

„Направихте флаш паметта купчина неизползвана пластмаса“, констатира Надежда Йорданова от ДБ. И посочи, че като имат достъп само до хартиените протоколи, представителите на участниците във вота няма да имат начин да сверят записаното на хартия с данните в електронната памет. Съответно, няма да се знае дали секционните комисии са преброили добросъвестно всички гласове.

Асен Василев обвини хартиената коалиция“, че с промяната цели да направи още по-лесна манипулацията на вота. „Честито на крадците!“, възкликна той от парламентарната трибуна.

Флашките за малко не се озоваха на улицата

По-рано ГЕРБ-СДС демонстрира за пореден път колко набързо и небрежно са подготвени изборните промени, за които настоява. Тук пак ставаше въпрос за флашките. В поправките се предвиждаше да се заличи от Изборния кодекс изискването след края на изборния ден секционните комисии да предават флаш паметите в съответните районни избирателни комисии.

Вижте и

Така на практика щеше да остане неясно какво се случва с тези флашки, когато изборите приключат – в машината ли ще останат, членовете на секционните комисии ли ще ги пазят или нещо друго. От ПП и ДБ обърнаха внимание на пропуска. Накрая депутатите от „хартиената коалиция“ мълчаливо гласуваха да се отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС. Хората на Бойко Борисов не си признаха, че са допуснали грешка.

 

Окончателен отказ от машинните протоколи

ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС одобриха и поредна порция текстове в кодекса, с които се премахва възможността машините да отпечатват протоколи с изборните резултати. Тази тяхна работа започна още снощи, като тройката пренебрегна предложените от ПП и ДБ различни варианти, с които машинното отчитане на резултата все пак да се запази под някаква форма.

Двете формации, които активно се противопоставят на „хартиената коалиция“, предупредиха, че крайният резултат от това ще бъдат тежки манипулации, както и човешки и технически грешки на следващите избори, тъй като гласовете в секциите ще се броят на ръка, а след това и протоколите с резултатите ще се попълват по същия начин.

Надежда Йорданова насмешливо коментира, че запазването на флашките към машините, което герберите рекламират като сериозен компромис, няма да послужи за нищо. Причината е, че членовете на секционните комисии няма да могат да видят какви данни са записани на тях. „От днес нататък единственият гарант за отчитането на вота остава „Ти броиш““, посочи Йорданова. Тя имаше предвид мрежата от доброволци, които десницата по традиция набира, за да следят коректното протичане на изборния ден.

На нападките на ДБ и ПП реагира водачът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той ги обвини, че отказали да защитят машинния вот, защото не са подкрепили идеята на движението да се заменят сегашните устройства с нови от друг модел, който брои хартиени бюлетини. „Те лъжат като излизат на тази трибуна и със своята лъжа се опитват да си прикриват срама, защото избягаха от тази зала, за да не подкрепят възможното решение в Изборния кодекс“, обяви Карадайъ.

Това обаче е много манипулативна интерпретация на събитията. Всъщност, партньорите на ДПС в „хартиената коалиция“ първо одобриха, а после оттеглиха подкрепата си за „броячките“, както насмешливо ПП и ДБ наричат машините, предлагани от хората на Ахмед Доган. Очевидно желанието на Карадайъ е да не се кара със своите съюзници от ГЕРБ-СДС и БСП. Междувременно, Даниел Лорер от ПП изтъкна, че да се приеме идеята на ДПС за подмяна на машините, би означавало да се изхвърлят на боклука сега използваните устройства, които представляват инвестиция от около 80 млн лв.

 

Компрометиращи записи – но не от службите

В един момент съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов излезе на трибуната и пусна на телефона си запис, на който се чуваше мъжки глас да говори за избори. Водещият заседанието Йордан Цонев го порица. „Това, ако е навик от предишна служба, тук не бива да се ползва“, каза Цонев, като намекна за миналото на Атанасов като ръководител на контраразузнаването. „Нямам никакви служби“, раздразнено отвърна десният политик. И обясни, че става въпрос за публичен запис на кмет на ГЕРБ от Южна България, който „оценява усилията на техни активисти да фалшифицират бюлетини“. Пуснатият запис не впечатли особено останалите парламентаристи.

Малко по-късно Радостин Василев, някога от ИТН, която изостави, за да стане депутат от ПП, получи наказание „порицание“ от Цонев. Поводът беше, че Василев нарече „мутренско-мафиотски народни представители“ опонентите си от „хартиената коалиция“ в изявление от трибуната.

Източник СЕГА
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре